Ομόλογα: Το «στοίχημα» των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

30 Νοεμβρίου 2022, 10:29 | Διεθνής Οικονομία

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων ανέκαμψε τον Νοέμβριο, με την αξία της να ανέρχεται πλέον στο ιστορικό υψηλό των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τον πληθωρισμό. Αλλά πόσο θα κρατήσει το πάρτι είναι άλλο θέμα.

Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση των κρατικών και εταιρικών χρεογράφων επενδυτικής βαθμίδας έχει ανέλθει σε 59,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από 56,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τότε που άρχισε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων του 1990.

Τα ομόλογα, τα οποία είχαν πέσει σε bear market τον Σεπτέμβριο, ανέκαμψαν μετά την είδηση ότι πληθωρισμός των ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και η Federal Reserve υπέδειξε πιθανή επιβράδυνση των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, ενισχύοντας το κλίμα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια σειρά από οικονομικούς δείκτες που καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί ή κορυφώνεται», δήλωσε ο Omar Slim, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην PineBridge Investments στη Σιγκαπούρη. Ενώ οι συναλλαγές στα αμερικανικά ομόλογα είναι πιθανό να είναι ασταθείς εν μέσω των οικονομικών δεδομένων και της ρητορικής της Fed, το ράλι της αγοράς ομολόγων «έχει ακόμα δρόμο», είπε.

«Καταλύτης» η Fed

Οι προσδοκίες για μια αλλαγή πλεύσης της Fed έχουν αυξηθεί από τότε που τα πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα προκάλεσαν ένα τεράστιο ράλι ανακούφισης σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, αναζωογονώντας μια αγορά ομολόγων που μαραζώνει στη χειρότερη κατάρρευσή της εδώ και μια γενιά. Όμως, με την απειλή της ύφεσης, η ανάκαμψη δεν θα είναι ομαλή.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. αναμένουν ότι τα spread των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων — τα οποία μειώθηκαν πρόσφατα — θα διευρυνθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023 καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια. Βλέπουν τα περιθώρια εταιρικών ομολόγων επενδυτικής ποιότητας των ΗΠΑ να κορυφώνονται στις 180 μονάδες βάσης και να τελειώνουν το έτος στις 150 μονάδες βάσης.

Οι προοπτικές

Για το 2023, «αναμένουμε χαμηλές, αλλά θετικές, πλεονάζουσες αποδόσεις, ενώ οι συνολικές αποδόσεις πιθανότατα θα έχουν πολύ πιο έντονη βελτίωση στην απόδοση» μετά την ιστορική βουτιά των τιμών των ομολόγων φέτος, έγραψαν σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης σε μια καλύτερη χρονιά, με τα spread να μειώνονται απότομα τελευταία. Τα ασφάλιστρα απόδοσης των εταιρικών ομολόγων σε ευρώ έχουν γίνει πιο περιορισμένα και τώρα φλερτάρουν με το χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και έξι μήνες λόγω της αισιοδοξίας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα επιβραδυνθούν και εν μέσω της βιασύνης των επενδυτών να κατακτήσουν μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις της δεκαετίας.

Η άλλη άποψη

Αλλά δεν είναι όλοι οι επενδυτές πεπεισμένοι ότι τα πρόσφατα κέρδη σηματοδοτούν μια μακροχρόνια ανάκαμψη.

Ο Νίκολας Έλφνερ, συνεπικεφαλής έρευνας στην Breckinridge Capital Advisors, είναι λιγότερο αισιόδοξος για την αποφυγή της ύφεσης από τις ΗΠΑ. Παρακολουθεί το σχήμα της καμπύλης αποδόσεων και το ανεστραμμένο μπροστινό μέρος της, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν σημαντική επιβράδυνση και ότι η πολιτική της Fed είναι πιθανώς λίγο πολύ αυστηρή, είπε.

Τα πιστωτικά περιθώρια υψηλής ποιότητας τείνουν να κορυφώνονται ιστορικά γύρω στις 175-200 μονάδες βάσης σε μια ήπια ύφεση και μεταξύ 200-250 μονάδες βάσης σε μια πλήρη ύφεση, είπε ο Elfner.

Αλλά ακόμα κι αν τα πιστωτικά περιθώρια διευρυνθούν το 2023, ο σχεδόν τριπλασιασμός των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο επενδυτικού επιπέδου τους τελευταίους 12 μήνες δίνει στις αποδόσεις των επενδυτών ένα πολύ μεγαλύτερο μαξιλάρι για να απορροφήσουν μια τέτοια κίνηση.

Ένα κρίσιμο σημείο δεδομένων θα έρθει στα μέσα Δεκεμβρίου, με την τελευταία απόφαση της Fed για το έτος.

 

Πηγή: ot.gr