Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα

30 Νοεμβρίου 2022, 10:51 | Ελληνική Οικονομία

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα

Στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως ως προς το μέγεθος της αύξησης των εισαγωγών LNG για το φετινό δεκάμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού βρέθηκε η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα το FSRU Αλεξανδρούπολης συγκαταλέγεται στους top 4 υπό κατασκευή τερματικούς σταθμούς LNG της Ε.Ε. σε σχέση με τη δυναμικότητα επαναεριοποίησης.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις προοπτικές της χώρας να μετεξελιχθεί σε κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ν.Α. Ευρώπης, σε μία περίοδο κατά την οποία οι χώρες ιδίως της Ε.Ε. διψούν για LNG επιδιώκοντας την απεξάρτηση τους από τη Ρωσία.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας του World LNG Summit & Awards που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο ανεξάρτητος σύμβουλος για την αγορά LNG Andy Flower παρουσίασε έκθεση με τις προοπτικές του κλάδου αλλά και την παρούσα κατάστασης της προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα είναι η 12η χώρα σε σύνολο 45 παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022. Η χώρα μας έφερε περισσότερα φορτία κατά περίπου 1 εκατ. μετρικούς τόνους έναντι της περσινής περιόδου.

Πρώτη χώρα με τη μεγαλύτερη άνοδο των εισαγωγών ήταν η Γαλλία. Αύξησε κατά περίπου 10 εκατ. τόνους (mtpa) τις εισαγωγές LNG, ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 6 εκατ. τόνων, η Ισπανία ήταν η τρίτη χώρα που διεύρυνε σχεδόν κατά 6 εκατ. τόνους τις εισαγωγές της κ.ο.κ.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Από την ίδια έκθεση αποκαλύπτεται επίσης και το μέγεθος της δυναμικότητας του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι 14 σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη και για τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει την επενδυτική απόφαση κατασκευής.

Τέταρτο σε δυναμικότητα επαναεριοποίησης 4 εκατ.  μετρικών τόνων είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει χωρητικότητας αποθήκευσης LNG 153.500 κυβικών μέτρων.,

Οι υπόλοιποι τερματικοί σταθμοί είναι ο Wilhelmshaven στη Γερμανία με 5,5 εκατ. τόνους και 174.000 κυβικά μέτρα αποθηκευτικό χώρο, ο offshore  τερματικός σταθμός Stade της Γερμανίας επίσης με 5,5 εκατ. τόνους αλλά με χωρητικότητα αποθήκευσης στα 150.000 κυβικά μέτρα και ο Elmusel στην Ισπανία  με δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,1 εκατ. τόνους. Στα 3,7 εκατ. τόνους ανέρχεται η δυναμικότητα επαναεριοποίησης για τους σταθμούς Inkoo στη Φινλανδία, Brunsbuttel (FSRU) στη Γερμανία, Lubmin στη Γερμανία, Piombino και Ravenna στην Ιταλία.

Η λίστα των 14 υπό ανάπτυξη τερματικών σταθμών συμπληρώνεται με τον Deutsche Ostee στη Γερμανία και δυναμικότητα επαναεριοποίησης τους 3,3 εκατ. τόνους, τα δύο FSRU της Ολλανδίας (Exmar και NFE) με 2,9 εκατ. τόνους, ο Paldiski στην Εσθονία με 1,5 εκατ. τόνους και ο Portovesme στην Ιταλία με 700.000 τόνους.

 

Πηγή: capital.gr