Στο 10% μειώθηκε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία

30 Νοεμβρίου 2022, 11:05 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Στο 10% μειώθηκε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Στο 10% για πρώτη φορά υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο από 10,4% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν από τον προηγούμενο μήνα κατά 0,5%, για πρώτη αφορά από την αλλαγή του έτους 2020-2021. Πρόσκαιρη κάμψη του πληθωρισμού είχε σημειωθεί μόνο τον περασμένο Ιούνιο, λόγω όμως της εισαγωγής του ενιαίου εισιτηρίου των 9 ευρώ/μηνιαίως για όλα τα ΜΜΜ.

«Με λίγη τύχη, έχουμε αφήσει πίσω μας την κορύφωση του πληθωρισμού», σχολίασε ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ, διευκρινίζοντας ότι βασικός παράγοντας για τη μείωση των τιμών είναι οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Ενδεικτικά, το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε κατά 9,8% φθηνότερο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και η βενζίνη κατά 4,4%.

Συνεχώς ανοδική, αντιθέτως, είναι η τάση των τιμών για τα τρόφιμα. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η αύξηση έφθασε το 0,9%, αλλά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, άγγιξε το 21%.

 

Πηγή: liberal.gr