Intralot Inc: Στάση αναμονής για την εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο

01 Δεκεμβρίου 2022, 09:53 | Εισηγμένες Εταιρίες

Intralot Inc: Στάση αναμονής για την εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Σε στάση αναμονής έχουν τεθεί ορισμένα σχέδια που εντάσσονταν στις στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου Intralot εξαιτίας των αντίξοων και μεταβλητών μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ των σχεδίων, που έχουν μείνει πίσω συγκαταλέγονται και εκείνα που αφορούν στην αμερικανική θυγατρική Intralot Inc, της οποίας ο όμιλος απέκτησε και πάλι τον πλήρη έλεγχο μετά την επαναγορά του 34%, το οποίο είχε απωλέσει ύστερα από την αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων τον Αύγουστο του 2021.

Καταλυτικής σημασίας η απόκτηση του 34% της Intralot Inc

Η απόκτηση του συγκεκριμένου asset είχε αρνητικό αντίκτυπο στο κεφάλαιο του ομίλου όπως αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, ωστόσο όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Χρυσόστομος Σφάτος στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά της εισηγμένης προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. "Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από την υλοποίηση στρατηγικών πρωτοβουλιών που έχουμε στο μυαλό μας, οι οποίες ωστόσο έχουν μείνει σε κάποιο βαθμό πίσω εξαιτίας του ευμετάβλητου περιβάλλοντος στις αγορές ", σημείωσε ο κ. Σφάτος και συνέχισε λέγοντας: "Πέραν του αρνητικού αντίκτυπου και της συμφωνίας, η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της αμερικανικής θυγατρικής αποτελεί μια καταλυτικής σημασίας συναλλαγή για τον όμιλο καθώς μας έδωσε πρόσβαση σε κανάλια  ρευστότητας ".

Θυμίζουμε ότι στον πυρήνα του βασικού σχεδιασμού βρισκόταν και η εισαγωγή της Intralot Inc στο αμερικανικό χρηματιστήριο όσο το δυνατόν συντομότερα, μια κίνηση, που όπως είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Σωκράτης Κόκκαλης στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, "θα απογείωνε σημαντικά την εταιρεία". Όπως, όμως, όλα δείχνουν το εγχείρημα IPO στον Nasdaq ή τον NYSE, προς το παρόν "παγώνει" μέχρις ότου βελτιωθεί το κλίμα στις παγκόσμιες χρηματιστηριασκές αγορές.

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν ανοίγονται νέες και σημαντικές ευκαιρίες για την εταιρεία, η οποία έχει αποδείξει "τα τελευταία δύο χρόνια ότι μπορεί να σχεδιάζει και να εκτελεί περίπλοκα projects".

Σε ερώτηση σχετικά με το αν παραμένει ενεργό το σχέδιο για να βγει η μετοχή από το καθεστώς της επιτήρησης την ερχόμενη άνοιξη, ο κ. Σφάτος δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο πλάνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σε συνδυασμό με την καταγραφή καλών λειτουργικών αποτελεσμάτων θα διασφαλιστεί ότι η εταιρεία κινείται στο σωστό μονοπάτι.

Το guidance για το EBITDA

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο guidance για το EBITDA του 2022, λέγοντας ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 110 εκατ. ευρώ, στα ίδια επομένως επίπεδα με την περσινή οικονομική χρήση (είχαν ανέλθει στα 110,4 εκατ. ευρώ) ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν και ελαφρώς υψηλότερα. "Αναμένουμε βελτιωμένες επιδόσεις στις ΗΠΑ ενώ θα συνεχιστεί η δυναμική ανάπτυξη σε όλες τις αγορές που έχουμε παρουσία στο τελευταίο τρίμηνο του έτους", επεσήμανε ο κ. Σφάτος.

Η εταιρεία προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη μέσα από τη διεκδίκηση νέων έργων και συμβολαίων στο κομμάτι του ilottery και του αθλητικού στοιχήματος ιδιαίτερα στις αγορές της Βόρειας Αμερικής.

"Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνίες, που αφορούν στον κλάδο του αθλητικού στοιχήματος και μέσα στο επόμενο διάστημα, θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες", επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, λέγοντας παράλληλα ότι ο όμιλος είναι αισιόδοξος το EBITDA των δραστηριοτήτων στην Μάλτα θα ανακάμψει μέσα από την διεκδίκηση νέων συμβολαίων.

 

Ματίνα Χαρκοφτάκη

Πηγή: capital.gr