Τον "πήχη" των 22 εκατ. επιβατών θα ξεπεράσει φέτος το αεροδρόμιο της Αθήνας

01 Δεκεμβρίου 2022, 10:20 | Ελληνική Οικονομία

Τον "πήχη" των 22 εκατ. επιβατών θα ξεπεράσει φέτος το αεροδρόμιο της Αθήνας

Τον "πήχη" των 22 εκατ. επιβατών, έναντι 12,3 εκατ. επιβατών πέρσι και 25,6 εκατ. επιβατών το 2019, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Έως τα τέλη Νοεμβρίου, η επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα 21,1 εκατ., σημειώνοντας πτώση 11,65% έναντι του 11μηνου του 2019.

Έπειτα από ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο, από τον Απρίλιο και μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας διαπιστώνει μείωση της "ψαλίδας" σε σχέση με το 2019.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο η μείωση της κίνησης με σχέση με το 2019 ανήλθε στο -44,5%, τον Φεβρουάριο στο -37% και τον Μάρτιο στο -28,1%.

Ο Απρίλιος, οπότε ξεκίνησε ουσιαστικά η εντατική ενεργοποίηση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα, έκλεισε με -15,1%, ο Μάιος με -10%, ο Ιούνιος με -6,8%, ο Ιούλιος με -4,8%, ο Αύγουστος με -6,1%, ο Σεπτέμβριος με -3,9%, ο Οκτώβριος μόλις -0,5% και ο Νοέμβριος σχεδόν στο -4% σε σχέση με το 2019.

Για το 2023 επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς αρκετές εταιρείες πρόκειται να ενισχύσουν το πρόγραμμά τους τη θερινή περίοδο, εάν και παραμένουν αρκετές αβεβαιότητες, όπως ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος.

Πτήσεις Αθήνα – Τεβ Αβίβ εγκαινιάζει τον Δεκέμβριο η Tus Airways

Πτήσεις Αθήνα – Τεβ Αβίβ εγκαινιάζει στις 14 Δεκεμβρίου η κυπριακή εταιρεία Tus Airways, με τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Επίσης, στο χειμερινό πρόγραμμα της εταιρείας συγκαταλέγεται η πτήση Λάρνακα – Ηράκλειο, η οποία εγκαινιάζεται στις 16 Δεκεμβρίου.

Τη θερινή περίοδο, η κυπριακή εταιρεία πρόκειται να εμπλουτίσει το πρόγραμμά της προς την Ελλάδα από το Ισραήλ, διεξάγοντας πτήσεις προς 3 ελληνικούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα διατηρήσει από το Ισραήλ, το Αθήνα – Τελ Αβίβ, προσθέτοντας το Ηράκλειο – Τελ Αβίβ και το Πρέβεζα – Τελ Αβίβ, ενώ από την Κύπρο θα διατηρήσει το Λάρνακα – Ηράκλειο.

"Η TUS αναμένεται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του θερινού προγράμματός της να προσθέσει κι άλλους προορισμούς στην Ελλάδα", ανέφερε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η Marketing Director της TUS Airways, Κική Χάιδα.

Όσον αφορά την ισραηλινή αγορά και με βάση τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Αθήνας, έφτασε στα τέλη Νοεμβρίου στις 515 χιλιάδες επιβάτες, έχοντας ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

"Από το 2014 μέχρι τώρα η ισραηλινή αγορά έχει διψήφια αύξηση και όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των ξενοδόχων θα είναι η πρώτη αγορά για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα", ανέφερε η Διευθύντρια Marketing του αεροδρομίου της Αθήνας, Ιωάννα Παπαδοπούλου.

 

Φώτης Φωτεινός

Πηγή: capital.gr