Fed-Powell: Πιθανή μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

01 Δεκεμβρίου 2022, 10:48 | Διεθνής Οικονομία

Σε δήλωση ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της  από τον Δεκέμβριο, προχώρησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από το τέλος της και ότι βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το πόσο υψηλά θα πρέπει τελικά να αυξηθούν τα επιτόκια και για πόσο χρονικό διάστημα.

«Είναι λογικό να μετριάσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας καθώς πλησιάζουμε το επίπεδο συγκράτησης που θα είναι επαρκές για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η ώρα για τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων μπορεί να έρθει ήδη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Πάουελ σε εκδήλωση στο  Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.

Η μάχη με τον πληθωρισμό έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει

Ενώ ο επικεφαλής της Fed δεν ανέφερε το εκτιμώμενο τελικό ποσοστό των επιτοκίων, είπε ότι είναι πιθανό να είναι κάπως υψηλότερο από το 4,6% που είχαν δηλώσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις προβλέψεις τους τον Σεπτέμβριο. «Η θεραπεία του πληθωρισμού θα απαιτήσει τη διατήρηση της πολιτικής σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα παραμείνουμε στην πορεία μέχρι να τελειώσει η δουλειά», δήλωσε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι αν και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.

Η απάντηση της Fed στην ταχύτερη έξαρση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια ήταν μια απότομη αύξηση των επιτοκίων. Με μια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας που αναμένεται στη συνεδρίαση της 13ης-14ης Δεκεμβρίου, η κεντρική τράπεζα θα έχει αυξήσει το επιτόκιο από σχεδόν μηδενικό τον Μάρτιο στο εύρος 4,25%-4,50%.

Δεν έχει, ωστόσο, προκαλέσει κάποια αξιοσημείωτη επίπτωση στην αμερικανική αγορά εργασίας, όπου το σημερινό ποσοστό ανεργίας 3,7% έχει οδηγήσει ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν ότι είναι ελεύθεροι να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο.

Αλλά δεν είχε επίσης καμία πειστική επίπτωση στον πληθωρισμό, γεγονός που έχει αφήσει ανοιχτό το πόσο περαιτέρω μπορεί να χρειαστεί η Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Πληθωρισμός στέγασης

Ο Πάουελ σημείωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός αγαθών έχει υποχωρήσει, το κόστος στέγασης είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται και το επόμενο έτος, ενώ οι τιμές για τις υπηρεσίες παραμένουν υψηλά και η αγορά εργασίας είναι σφιχτή.

«Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τη μακροχρόνια τάση της», δήλωσε ο Πάουελ. «Αλλά για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Οι εμπλοκές στην παραγωγή αγαθών αμβλύνονται και ο πληθωρισμός των τιμών των αγαθών φαίνεται να αμβλύνεται επίσης, και αυτό, επίσης, πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά θα δούμε πιθανότατα τον πληθωρισμό των υπηρεσιών στέγασης να αρχίζει να μειώνεται αργότερα το επόμενο έτος», ανέφερε. Επικαλούμενος στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη και τα οποία έδειξαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1,7 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, είπε ότι «μέχρι στιγμής, έχουμε δει μόνο δειλά σημάδια συγκράτησης της ζήτησης εργασίας».

«Παρά κάποιες ελπιδοφόρες εξελίξεις, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», ανεφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed.

 

Πηγή: ot.gr