Η Ινδία θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, ξεπερνώντας Ιαπωνία και Γερμανία

01 Δεκεμβρίου 2022, 10:59 | Διεθνής Οικονομία

Η Ινδία πρόκειται να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της S&P και της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της S&P η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας θα είναι κατά μέσο όρο 6,3% έως το 2030. Ομοίως, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ινδίας είναι πιθανό να υπερδιπλασιαστεί από τα τρέχοντα επίπεδα έως το 2031.

«Η Ινδία έχει τις προϋποθέσεις για μια οικονομική άνθηση που τροφοδοτείται από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις, τις επενδύσεις στις κατασκευές, την ενεργειακή μετάβαση και τις προηγμένες ψηφιακές υποδομή της χώρας», γράφουν στην έκθεση οι αναλυτές της Morgan Stanley, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Αυτό θα οδηγήσει την Ινδία να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πριν από το τέλος της δεκαετίας».

Σημειώνεται ότι η Ινδία σημείωσε ετήσια ανάπτυξη 6,3% για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, οριακά υψηλότερη από την δημοσκόπηση του Reuters για 6,2%. Το προηγούμενο τρίμηνο, η Ινδία κατέγραψε ανάπτυξη 13,5% για τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενισχυμένη από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας.

Παράλληλα, η χώρα σημείωσε αύξηση ρεκόρ 20,1% σε ετήσια βάση το τρίμηνο έως τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Σε κάθε περίπτωση το αν θα συνεχίσει η οικονομία της Ινδίας να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εξαρτάται από τη συνέχιση της απελευθέρωσης του εμπορίου, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στη χώρα, καθώς και τις επενδύσεις στην υποδομή και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

 

Όλγα Μπαλαφούτη

Πηγή: liberal.gr