ΤΕΡΝΑ: Καλύτερη προσφορά για κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 550MW της ΔΕΗ ΑΝ. ύψους 216 εκατ. ευρώ

01 Δεκεμβρίου 2022, 10:57 | Εισηγμένες Εταιρίες

ΤΕΡΝΑ: Καλύτερη προσφορά για κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 550MW της ΔΕΗ ΑΝ. ύψους 216 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρεται να υπέβαλε την καλύτερη προσφορά σε έναν μεγάλο διαγωνισμού αρχικού ύψους 216 εκατ. ευρώ που προωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για τον οποίο έκανε χτες αναφορά η στήλη BackStory. Πρόκειται για τον διαγωνισμό «μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φ/β σταθμού συνολικής ονομαστικής ισχύος 550MW εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας» στη θέση «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο προβλέπει και τη σύνδεση του project με το σύστημα αλλά όχι την προμήθεια φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Ο ανταγωνισμός

Στην αγορά σημείωναν ότι ο διαγωνισμός είναι μεγάλος. Άρα, ισχυρό αναμένονταν και το ενδιαφέρον από πλευράς εγχώριων ή ξένων ομίλων. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στον διαγωνισμό έδωσαν το παρών και οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ (όμιλος Ελλάκτωρ), ΜΕΤΚΑ (ο βραχίονας έργων βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου Μυτιληναίου), η εγχώριων συμφερόντων RES Invest (εταιρεία της ελληνικής αγοράς ενέργειας, με εξειδίκευση στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ενεργειακής Απόδοσης), αλλά και CMEC - S Europe, που παλιότερα είχε συμμετάσχει και σε ενεργειακούς διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Η China Machinery Engineering Corporation είναι κινεζική εταιρία έμμεσα ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των διεθνών τεχνικών μελετών και της εργολαβίας.

Ωστόσο, ο όμιλος του Γ. Πέριστέρη φέρεται να επικράτησε του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμού δίνοντας έκπτωση η οποία, κατά κάποιες πηγές, ήταν διψήφια σε ποσοστό.

«Στροφή» της ΔΕΗ στις ΑΠΕ

Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή της είναι οι 48 μήνες. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά projects το οποίο εξαρχής είχε συνδεθεί τόσο με την τάση απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, όσο και για τη δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τη ΔΕΗ να έχει «υψηλά» στο επιχειρηματικό της πλάνο τη ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ τα προσεχή χρόνια.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πηγή: insider.gr