Στην τελική ευθεία η εξαγορά του ομίλου Βεϊνόγλου από την HIG

01 Δεκεμβρίου 2022, 16:46 | Ελληνικές Εταιρίες

Στην τελική ευθεία η εξαγορά του ομίλου Βεϊνόγλου από την HIG

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου HIG και του ομίλου Βεϊνόγλου αναφορικά με την εξαγορά του τελευταίου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο πλευρών έχει ουσιαστικά επέλθει συμφωνία και απομένουν οι τελικές λεπτομέρειές της για να «πέσουν» οι υπογραφές. Οπως προκύπτει, η HIG πρόκειται να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics, αφήνοντας όμως τη διοίκηση στην οικογένεια Βεϊνόγλου, η οποία αναμένεται να διατηρήσει ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%.

Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης στον όμιλο Βεϊνόγλου, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει η HIG για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας logistics, αλλά και τις πιθανές συνέργειες που θα δημιουργηθούν, με δεδομένο το σημαντικό πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή ο αμερικανικός όμιλος στον τομέα των logistics.

Υπενθυμίζεται ότι η HIG βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού της για την έναρξη της επένδυσης αξιοποίησης της έκτασης των 300 στρεμμάτων που απέκτησε από τη Χαλυβουργία Ελλάδος και η οποία διαθέτει και λιμενική υποδομή. Πρόκειται για την πρώην παραγωγική μονάδα της Χαλυβουργίας της οικογένειας Μάνεση, πλησίον των ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει ανενεργή από το 2012. Το ακίνητο έχει περάσει υπό τον έλεγχο της HIG, η οποία έχει εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή του ακινήτου σε κόμβο για την αποθήκευση, διαλογή και διακίνηση των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα μέσω του λιμανιού του Πειραιά και προορίζονται για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν υποδομές της τάξεως των 100.000 τ.μ., ενώ το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Βεϊνόγλου θα μπορούσε να λειτουργήσει μέρος των νέων εγκαταστάσεων, αν και το πιθανότερο σενάριο αφορά την εκμίσθωσή τους σε ξένο όμιλο.

Έτσι, λίγο πριν από τα 100ά γενέθλιά της το 2023, η εταιρεία logistics και ταχυμεταφορών, με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο, αναμένεται να γυρίσει σελίδα στην αιωνόβια ιστορία της εντασσόμενη σε έναν ισχυρό επενδυτικό όμιλο, ο οποίος δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των logistics. O όμιλος Βεϊνόγλου διαθέτει τις κεντρικές αποθήκες του, επιφάνειας 55.000 τ.μ., στην περιοχή της Ελευσίνας, ενώ το 2016 ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός συγκροτήματος logistics, επιφάνειας 16.000 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου. Το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη δημιουργία νέων υποδομών 45.000 τ.μ., που έχουν μισθωθεί από την αλυσίδα Public – Media Markt, αυξάνοντας τη συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαχειρίζεται σε σχεδόν 200.000 τ.μ. Υπολογίζεται ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών του ομίλου Βεϊνόγλου ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες μετακομίσεων, μεταφορών, ταχυμεταφορών και logistics, έχοντας αναπτύξει και σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της μεταφοράς έργων τέχνης, από πίνακες ζωγραφικής ανεκτίμητης αξίας μέχρι γλυπτά, μεταφέροντας πολύ συχνά και αντικείμενα τέχνης για λογαριασμό του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η επικείμενη συμφωνία της HIG για την εξαγορά του ομίλου Βεϊνόγλου θα την καταστήσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό «παίκτη» στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών logistics, με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό και στην εξειδικευμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics Makios Logistics. Η εν λόγω εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών-ψυγείων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς διαθέτει δύο σχετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι και Γέφυρα). Παράλληλα προωθεί και ακόμη μία ανάπτυξη στην περιοχή του Ασπροπύργου.

 

Νίκος Ρουσάνογλου

Πηγή: kathimerini.gr