S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική

01 Δεκεμβρίου 2022, 16:50 | Ελληνική Οικονομία

S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική

Το σκάσιμο της φούσκας των κατοικιών απειλεί να κάνει την ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας βαθύτερη και μακρύτερη, προειδοποιεί η S&P Global Market Intelligence. Ένα σοκ στην αγορά ακινήτων μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% το 2023 και 0,5% το 2023, δείχνει το stress test που «έτρεξε» ο οίκος αξιολόγησης. Σύμφωνα με τα μοντέλα του, οι αγορές της Σουηδίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας είναι οι πιο ευάλωτες στην Ευρώπη. Αντίθετα, η ελληνική αγορά κατοικιών θεωρείται ανάμεσα στις ασφαλέστερες της περιοχής.

Το βασικό σενάριο της S&P μιλά μόνο για σημαντική επιβράδυνση στις τιμές των κατοικιών ή και ήπια πτώση, καθώς οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η αγορά ακινήτων θα βρει στήριγμα στις σχετικά ισχυρές αγορές εργασίας, τα δημοσιονομικά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις έναντι της κρίσης ακρίβειας και την αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού.

S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική-1

Όμως, ο οίκος τονίζει ότι το ρίσκο έχει αυξηθεί, ειδικά στις πιο ευάλωτες αγορές. Στο χειρότερο πιθανό σενάριο, αυτές οι αγορές  θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν βαθύτερη και μακρύτερη ύφεση, εν μέσω μείωσης των επενδύσεων και της κατανάλωσης, κάτι που θα επιτείνει η αρνητική επίδραση στον χρηματοοικονομικό τομέα, λόγω των δεσμών του με τις αγορές κατοικιών.

S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική-2

Η ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια για την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού ή μια σημαντική αύξηση της ανεργίας θα οδηγούσε σε σημαντική ενίσχυση του ρίσκου στα ακίνητα, τονίζει η S&P.

S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική-3

Το stress test

Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, η αλματώδης αύξηση στις τιμές των κατοικιών, σε πολλές χώρες ξεπέρασε την αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων και των ενοικίων, με αποτέλεσμα οι αγορές αυτές να θεωρούνται υπερτιμημένες. Η επερχόμενη ύφεση θα συμπιέσει τις επενδύσεις στο real estate, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες διορθώσεων, ειδικά στις αγορές όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

Στο μοντέλο του σοκ στην αγορά κατοικιών που «έτρεξε» η S&P, οι αναλυτές υπέθεσαν ότι η διόρθωση της φούσκας στα ακίνητα (ανάλογα με το πόσο υπερτιμημένη είναι η κάθε αγορά), θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022. Η μείωση στις τιμές των κατοικιών, σε συνδυασμό με το χρηματοοικονομικό στρες και τη χαμηλότερη ρευστότητα, οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων.

S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική-4

Το μοντέλο δείχνει ότι το σοκ θα προκαλέσει μείωση στις επενδύσεις παγίων κατά 2% το 2023 και 1,7% το 2024 σε σχέση με το βασικό σενάριο. Η κατανάλωση παρουσιάζει αντίστοιχη μείωση 0,1% και 0,2%.

Συνεπώς, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώνεται κατά 0,7% το 2023 και κατά 0,5% το 2024 σε σχέση με το βασικό σενάριο.

Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβακία, Εσθονία και Γερμανία εμφανίζουν τις  μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ.

Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Ιταλία είναι οι χώρες που αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο, καθώς δείχνουν  λιγότερα σημάδια φούσκας στις αγορές κατοικιών, σύμφωνα με την S&P.

 

ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Πηγή: moneyreview.gr