Οι απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα θυμίζουν τη Μεγάλη Ύφεση

01 Δεκεμβρίου 2022, 17:09 | Διεθνής Οικονομία

Οι απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα θυμίζουν τη Μεγάλη Ύφεση

Οι απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος πλησιάζουν – σε ετήσια βάση – τα νούμερα που οι ειδικοί θυμούνται από τις εποχές της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1920, όμως παραμένουν χαμηλότερα από την περίοδο 2008 – 2009 και πολύ χαμηλότερα από τις αρχές του αιώνα όταν έσκασε η φούσκα των τεχνολογικών.

Συγκεκριμένα, οι κολοσσοί της τεχνολογίας βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματική πτώση των τιμών των μετοχών του, με τον πληθωρισμό, με την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και με μία πιθανή ύφεση, με αποτέλεσμα να έχουν ανακοινώσει ήδη πάνω από 60.000 απολύσεις και όλα δείχνουν ότι δε θα σταματήσουν εδώ.

Συγκριτικά, πάνω από 65.000 θέσεις εργασίας χάνονταν κάθε χρόνο την περίοδο της ύφεσης, 2008 – 2009. Ενώ όταν έσκασε η φούσκα των τεχνολογικών εταιρειών την περίοδο 2001 – 2002 χάθηκαν συνολικά από τον τομέα περίπου 300.000 θέσεις εργασίας στο διάστημα των δύο ετών.

Έμπειροι αναλυτές της Σίλικον Βάλεϊ και ειδικοί εκτιμούν ότι η τωρινή κρίση δεν μοιάζει με τη φούσκα που έσκασε το 2001 και το 2002, επειδή πολλές από τις εταιρείες που κατέρρευσαν τότε δεν ήταν «πραγματικές» εταιρείες. Και παρά το γεγονός ότι ποικίλουν οι απόψεις για τη διάρκεια της κρίσης, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι επιπτώσεις του θα είναι σημαντικές και θα επηρεάσουν τους εργαζομένους και, γενικά, όσους ασχολούνται με τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

 

Κλειώ Νικολάου

Πηγή: economistas.gr