Ενισχυμένα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα

01 Δεκεμβρίου 2022, 17:25 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Ενισχύονται τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, με το επίκεντρο των επενδυτών στον πληθωρισμό - που κατέβασε ταχύτητα στην περιοχή - τα σχόλια του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ για πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της ευρωπαϊκής μεταποίησης, η οποία αν και παραμένει σε ύφεση, δείχνει σημάδια αισιοδοξίας.

Ο πρόεδρος της Fed, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα είναι καθ’ οδόν για να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση.

«Επειδή η Fed έχει αυξήσει απότομα τα επιτόκια και επειδή χρειάζεται χρόνος για να επηρεάσουν οι κινήσεις αυτές την οικονομία, θα ήταν λογικό να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις επιτοκίων”, τόνισε ο Πάουελ σε ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings. «Η επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου» υπογράμμισε.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κινείται καθοδικά κατά εννέα μονάδες βάσης, στο 1,83%, του αντίστοιχου ιταλικού κατά 14 μονάδες βάσης, στο 3,73%, ενώ του 10ετούς ελληνικού κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 4,0%.

 

Πηγή: euro2day.gr