Η τεχνική εικόνα και τα θεμελιώδη για Motor Oil-HelleniQ Energy

02 Δεκεμβρίου 2022, 10:04 | Εισηγμένες Εταιρίες

Η τεχνική εικόνα και τα θεμελιώδη για Motor Oil-HelleniQ Energy

Δύο από τις μετοχές με τις μεγαλύτερες συγκινήσεις φέτος για τους επενδυτές είναι τα διυλιστήρια της Motor Oil και των HelleniQ Energy.

H μεν Motοr Oil είναι ο τίτλος με τα μεγαλύτερη κέρδη από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης το τελευταίο έτος στο ΧΑ με σχεδόν 50%, ενώ η HelleniQ Energy βρίσκεται στην έβδομη θέση με 21%, ξεπερνώντας αμφότερες τις αποδόσεις των δεικτών οι οποίες για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται σε 5% και για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε 7%.

Τα θεμελιώδη είναι ο βασικό σύμμαχος σε αυτήν ανοδική πορεία. Για τις δύο μετοχές, η Alpha Finance σε πρόσφατο report της για τον κλάδο, διατηρώντας τις συστάσεις αγοράς και για τις δύο μετοχές, αναβάθμισε ανοδικά τις τιμές στόχους στα €9,14 για την HelleniQ Energy και στα €25,56 για τη Motοr Oil, με περιθώριο απόδοσης 27% και 28% αντίστοιχα. Η AF εκτιμά ότι και οι δύο όμιλοι διαπραγματεύονται σε discount σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζουν σημαντική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών καθώς και μερισματικές αποδόσεις άνω του 8% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-26.

Με βάση τις εκτιμήσεις της AF χρηματιστηριακής, η HelleniQ Energy διαπραγματεύεται 4,2 φορές τα καθαρά κέρδη και 4 φορές την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (adj. EBITDA), ενώ η Motor Oil 3,0 φορές τα καθαρά κέρδη και 3,5 φορές την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία του 2023.

Ειδικά για τη Motοr Oil, τις προηγούμενες ημέρες και η ελβετική UBS αύξησε την τιμή στόχο στα 23 ευρώ από 22 ευρώ προγενέστερα, με το περιθώριο ανόδου να προσεγγίζει το 15%. Βασικό στοιχείο στην ανάλυση της τράπεζας είναι το 7% μερισματική απόδοση στην τρέχουσα τιμή της μετοχής και η στρατηγική του ομίλου που προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, και η Eurobank Equities επίσης εξήρε τις προοπτικές των δύο εταιρειών μ, θέτοντας την τιμή στόχο για την HelleniQ Energy στα 8,6 ευρώ με σύσταση «αγοράς» και για τη Motor Oil τιμή στόχο στα 22,5 ευρώ με σύσταση επίσης «αγοράς».

Οι αποδόσεις των δύο μετοχών τον τελευταίο μήνα είναι ιδιαίτερα υψηλές με +14% για τη ΜΟΗ και +11% για τη HelleniQ Energy, οπότε δεν είναι απίθανο οι αναλυτές να προχωρήσουν σύντομα σε αλλαγές στις εκτιμήσεις τους. Στη βάση δεδομένων της Factset, οι δύο μετοχές εμφανίζονται με συστάσεις αγοράς από το consensus των αναλυτών συνολικά, με μέσες τιμές στόχους στα 8,05 ευρώ για τη Helleniq Energy και 23,58 ευρώ για τη Motor Oil.

Πορεία της μέσης τιμής στόχου για τη Helleniq Energy

Πορεία της μέσης τιμής στόχου για τη Motοr Oil

H τεχνική ματιά στα εβδομαδιαία charts

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα των δύο εταιρειών, η μετοχή της Motοr Oil φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα στην ανοδική κίνηση, καθώς έχει προσεγγίσει την διάσπαση της περιοχής αντίστασης των 20 ευρώ, η οποία οριοθετείται από το υψηλό των 24,40 ευρώ τον Ιούλιο του 2019 και το χαμηλό των 7,60 ευρώ στον Οκτώβριο του 2021. Η ανοδική διαφυγή πάνω από τα 20 ευρώ, ανοίγει το δρόμο για τα προηγούμενα υψηλά, αν και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα ο τίτλος είναι ήδη υπεραγορασμένος. Ενδεικτικές στηρίξεις είναι τα 18 ευρώ που είναι το 61,8% της κίνησης.

Τέλος, για την HelleniQ Energy, η ανοδική κίνηση για την ίδια χρονική περίοδο είναι με μικρότερη ορμή και η τιμή στο ταμπλό του ΧΑ αναμετράται με την περιοχή του 50%, η οποία οριοθετείται από το υψηλό των 9,60 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019 και το χαμηλό των 4,07 ευρώ στον Οκτώβριο του 2021. Ο τίτλος, σε αντίθεση με τη Motor Oil , δεν είναι ήδη υπεραγορασμένος και ενδεικτικές στηρίξεις είναι τα 6,20 ευρώ που είναι το 38,2% της κίνησης και αντίσταση στα 7,5 ευρώ που είναι η ισχυρή περιοχή του 61,8% της κίνησης.

 

Πηγή: euro2day.gr