Η Apple περιορίζει την εξάρτησή της από Κίνα

02 Δεκεμβρίου 2022, 10:27 | Ξένες Εταιρίες

Η ευρεία έκθεση της Apple στην κινεζική παραγωγή, που είναι αξιοσημείωτη τόσο για το χαμηλό κόστος όσο και για τους αυξανόμενους κινδύνους της, έχει υποχωρήσει από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας. Με το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, το οποίο λειτουργεί στην κεντρική Κίνα υπό την αιγίδα της εταιρείας Foxconn, να αντιμετωπίζει ελλείψεις στο επίπεδο της παραγωγής και εργατικές ταραχές, κυρίως εξαιτίας των σκληρών πολιτικών του Πεκίνου για τον περιορισμό του ιού, οι αναλυτές αναμένουν πως τόσο οι κίνδυνοι όσο και η αναδίπλωση της Apple θα επιταχυνθούν. Μια ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters των δεδομένων της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple δείχνει ότι η εξέχουσα θέση της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή της εταιρείας μειώνεται. Την πενταετία 2015-2019 η Κίνα ήταν η κύρια τοποθεσία για το 44% με 47% των εγκαταστάσεων παραγωγής των προμηθευτών της, αλλά αυτό μειώθηκε στο 41% το 2020 και στο 36% το 2021. Τα δεδομένα δείχνουν πως υπάρχει μια τάση διαφοροποίησης από την Apple και τους προμηθευτές της, εφόσον διεκπεραιώνουν επενδύσεις στην Ινδία και στο Βιετνάμ, αλλά και έχουν αυξήσει τις προμήθειες από την Ταϊβάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Η στροφή αυτή αναδιαμορφώνει την παγκόσμια δομή προσφοράς, αν και αναλυτές και ακαδημαϊκοί διατείνονται πως ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένος στην Κίνα για πολλά χρόνια ακόμη.

«Η αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Ελι Φρίντμαν, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, με ειδίκευση σε θέματα εργασίας στην Κίνα. «Η αποσύνδεση δεν είναι ρεαλιστική για αυτές τις εταιρείες προς το παρόν», είπε, αν και ανέμενε ότι η διαφοροποίηση θα επιταχυνθεί. Η συγκέντρωση προμηθευτών στην Κίνα, ο τόπος διεκπεραίωσης του μεγαλύτερου ποσοστού της παραγωγής, που έχει αναλάβει η Foxconn, αντιπροσωπεύει το 70% των iPhone που κατασκευάζονται παγκοσμίως. Κι αυτό ήταν και ένα βασικό χαρακτηριστικό για την Apple, τον πιο κερδοφόρο προμηθευτή έξυπνων κινητών τηλεφώνων σε παγκόσμια κλίμακα. Παρά ταύτα, η στρατηγική αλλάζει, επηρεαζόμενη όχι μόνο από τους περιοριστικούς όρους και τον εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού που επιβάλλει η Κίνα, αλλά και από τις αυξανόμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, που εγκυμονούν πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους. Η Foxconn ενισχύει την επέκτασή της στην Ινδία έχοντας ως στόχο να τετραπλασιάσει το εργατικό δυναμικό στο εκεί εργοστάσιό της για iPhone σε διάστημα δύο ετών, όπως ανέφεραν προ ημερών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Από πλευράς της, η JP Morgan αναμένει ότι η Apple θα μεταφέρει περίπου το 5% της παραγωγής του iPhone 14 στην Ινδία από τα τέλη του τρέχοντος έτους και θα κατασκευάζει ένα στα τέσσερα iPhone στην εκεί αγορά έως το 2025. Επιπλέον εκτιμά ότι περίπου το 25% όλων των προϊόντων της Apple, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών Mac, των iPad, των ρολογιών Apple Watches και των συσκευών AirPod, θα κατασκευάζονται εκτός Κίνας έως το 2025, έναντι του 5% σήμερα. Ωστόσο, τα στοιχεία προμηθευτών της Apple για το 2021 δεν δείχνουν ποιες είναι εκείνες οι τοποθεσίες που μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι κερδισμένες σε μεγάλο βαθμό από την «παρακμή» της Κίνας, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

 

ΤΖΟΣ ΧΟΡΒΙΤΣ

Πηγή: kathimerini.gr