Νότια Κορέα: Στο 5% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - Χαμηλό 7 μηνών

02 Δεκεμβρίου 2022, 12:05 | Διεθνείς Δείκτες

Νότια Κορέα: Στο 5% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - Χαμηλό 7 μηνών

Με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο "έτρεξε” ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 5% τον προηγούμενο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, από το 5,7% που ανήλθε τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση ο ΔΤΚ υποχώρησε κατά 0,1%, μετά την άνοδο κατά 0,3% έναν μήνα πριν.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters, περίμεναν ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό, στο 5,1%.

Ο ρυθμός ανόδου των τιμών στη Νότια Κορέα σημειώνει αποκλιμάκωση μετά το υψηλό 24 ετών του 6,3% που καταγράφηκε τον Ιούλιο, καθώς οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας υποχωρούν και η οικονομία επιβραδύνει.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας έρχονται δύο ημέρες αφότου ο διοικητής της Τράπεζας της Κορέας, Rhee Chang-yong, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε συνέδριο Reuters NEXT ότι θα μπορούσε να προσαρμόσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων εάν χρειαστεί.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αυξήσει από τον Αύγουστο του περασμένου έτους τα επιτόκιά της κατά 275 μονάδες βάσης συνολικά, στο 3,25%, επίπεδο που αποτελεί υψηλό δεκαετίας, ακολουθώντας τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης στην ιστορία της στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλεται κυρίως στα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων μειώθηκαν κατά 2,0% σε έναν χρόνο λόγω των βελτιωμένων συνθηκών εφοδιασμού, και στα πετρελαϊκά προϊόντα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό, κατά 5,6% έναντι 10,7% έναν μήνα πριν, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι η σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού ήταν ανάλογη των προσδοκιών της. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει γύρω στο επίπεδο του 5% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρουσίασε ετήσια αύξηση στο 4,3% τον Νοέμβριο από 4,2% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2008 και αντανακλώντας τις ακόμα υψηλές υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

 

Πηγή:capital.gr