Η Τέρνα Ενεργειακή και η “συμφωνία” με την First Sentier

03 Δεκεμβρίου 2022, 07:50 | Χ&Α - 247

Η Τέρνα Ενεργειακή και η “συμφωνία” με την First Sentier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Τέρνα Ενεργειακή και η “συμφωνία” με την First Sentier

 

Η άποψή μας για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ), μεταβλήθηκε, μετά την κατάρρευση της δραστηριότητας της εταιρίας, στις ΗΠΑ (Φεβρουάριος 2020, δείτε εδώ και εδώ). Τότε, αναφέραμε ότι, η εταιρία δεν εξήγησε την πραγματική διάσταση της ζημιάς που υπέστη, διάσταση την οποία, όπως αργότερα αποδείχτηκε, είχαμε υπολογίσει ορθά, ήδη μερικές μέρες μετά το συμβάν.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε μία τάση να μην εμφανίζει την πραγματική εικόνα της κατάστασής της. Έτσι, κάποια στιγμή μέσα στο 2022, διαπιστώσαμε ότι, η εικόνα που έδινε στο ίδιο της το site, για τη δυναμικότητά της (σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος, έργων υπό εκτέλεση, έργων υπό μελέτη κλπ), δεν ήταν ακριβής. Μετά τη δημοσίευση σχετικού άρθρου μας (εδώ), διόρθωσε τα στοιχεία του site της. Όμως, σε συνεντεύξεις στελεχών της, εξακολουθούσε να παρουσιάζει μια κατάσταση “πιο μεγάλη” από την πραγματική.

 

Κατά το φθινόπωρο του 2021, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για ενδιαφέρον διαφόρων funds για εξαγορά μεγάλου ποσοστού μετοχών της. Την άνοιξη του 2022, εμφανίστηκαν οι φήμες για εξαγορά ποσοστού της εταιρίας, από το fund First Sentier, ενώ μάλιστα αναφερόταν και συγκεκριμένη τιμή (€ 21,50) και γενικά, η όλη δουλειά, θεωρούνταν από τα ΜΜΕ, ότι ήταν “κλεισμένη”. Αυτό, κατά τις εκτιμήσεις διαφόρων ΜΜΕ, αλλά και στελεχών της αγοράς, είχε επίδραση στην πορεία της μετοχής της, η οποία σταδιακά, αναρριχήθηκε μέχρι τα € 18,0 και στη συνέχεια, μέχρι τα € 20,0, στοιχείο που τη βοήθησε να συμπεριληφθεί στο δείκτη MSCI Greece, γεγονός που, κατά τις προηγούμενες μέρες, προκάλεσε τεράστιες συναλλαγές στη μετοχή.

 

Από την πλευρά μας, κατά καιρούς αναφερόμασταν στην εκκολαπτόμενη συμφωνία και αναφέραμε ότι, η τιμή που είχε διαδοθεί στην αγορά, κατά την άποψή μας, ήταν υψηλή, αφού το ποσό των € 2,5 δισεκατομμυρίων (η αποτίμηση του συνόλου της εταιρίας με τιμή μετοχής στα € 21,50) ήταν υψηλό, για μια εταιρία που, η εγκατεστημένη της ισχύς, ήταν μόλις 895 MW. Παράλληλα, αναρωτιόμασταν, γιατί, τόσους μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση της “συμφωνίας”, η τιμή της μετοχής στην αγορά, απείχε τόσο πολύ, απο την τιμή που είχε συμφωνηθεί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή της μετοχής, πλησιάζει (ή και ξεπερνά) την τιμή μιας συμφωνίας, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Παράλληλα, αναζητήσαμε να δούμε, τί “μέρος του λόγου” είναι η First Sentier. Στο site της, δε βρήκαμε πολλές πληροφορίες, αφού πολλά τμήματά του, δε λειτουργούν, ή δεν είναι διαφωτιστικά. Γενικότερα όμως, η εμπειρία μας από funds που, κατά διαστήματα, ασχολούνται με την “αναπτυσσόμενη” ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μας λέει ότι, κατά τεκμήριο, αναζητούν κάτι “γρήγορο” και “εύκολο”.

Τις ημέρες αυτές, το -συχνά καλά ενημερωμένο- “bankingnews”, αναφέρει ότι η συμφωνία χάλασε, επειδή ο κ. Γ. Περιστέρης, φάνηκε “άπληστος” και επιδιώκει να πουλήσει σε ψηλότερες τιμές (εδώ).

 

Δε γνωρίζουμε αν η συμφωνία χάλασε. Δε θα μας εξέπληττε αν μαθαίναμε ότι, τελικά δεν υπήρχε καμία συμφωνία και ότι, όλα αυτά ήταν “ευχές”. Όμως, με βάση τη δική μας ανάλυση, γνωρίζουμε ότι, η εταιρία αυτή, στην τιμή της “συμφωνίας”, είναι ακριβή.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.