Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας του Μακρόν ανοίγει το κουτί της Πανδώρας στο ΝΑΤΟ
05 Δεκεμβρίου 2022, 11:38 | Διεθνής Πολιτική
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να εξετάσει το αίτημα της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας και τις ανησυχίες της για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα της EURACTIV τον περασμένο μήνα, το οποίο περιέγραφε τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα.
Ο Μακρόν παραχώρησε συνέντευξη στο TF1 και το LCI μετά την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μπάιντεν «την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε αύριο», αναφέροντας τους φόβους του Πούτιν για μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
«Το θέμα αυτό θα είναι μέρος των παραγόντων για ειρήνη, και ως εκ τούτου πρέπει επίσης να προετοιμαστεί: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς προστατεύουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας, δίνοντας ταυτόχρονα εγγυήσεις για τη δική της ασφάλεια στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι δύο χώρες είναι ενωμένες στην επιθυμία τους να δουν ένα τέλος στη σύγκρουση.
«Θα ξαναμιλήσω με τον πρόεδρο Πούτιν, αφού έχω δει τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», είπε, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό είναι «να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση στο θέμα της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας», καθώς οι μάχες γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια εγείρουν φόβους για πυρηνική καταστροφή.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πιέσουμε τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι, τελικά, εναπόκειται στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει τον τρόπο και την ατζέντα.
«Ο ουκρανικός λαός πρέπει να αποφασίσει», είπε ο Μακρόν, παραλληλίζοντας την ιστορία της Γαλλίας και την κατοχή των ανατολικότερων επαρχιών της μετά τον πόλεμο του 1871.
«Πιστεύετε ότι όταν έπρεπε να ζήσουμε την κατάληψη της Αλσατίας και της Λωρραίνης, θα θέλαμε να μας πει ένας παγκόσμιος ηγέτης να κάνουμε αυτό ή εκείνο; […] Εναπόκειται στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει μόνος του υπό ποιες συνθήκες, πώς, πότε, όχι σε εμάς», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του μόνο αν δείξει προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Είμαι έτοιμος, αν είναι πρόθυμος να μιλήσει, να μάθω τι είναι πρόθυμος να κάνει», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο μετά τις συνομιλίες με τον Μακρόν. «Αλλά θα το κάνω μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους μου στο ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται να το κάνω μόνος μου», πρόσθεσε.
Η δήλωση του Μακρόν σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας προς τη Ρωσία επιβεβαιώνει μια έκθεση της EURACTIV τον περασμένο μήνα που εστίαζε στις ισορροπίες εντός του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, μια πηγή του ΝΑΤΟ επέμεινε ότι υπάρχει μια ομάδα ανατολικοευρωπαίων, σκανδιναβών, Βρετανών και πρώην γιουγκοσλαβικών χωρών που υποστηρίζουν μια προσέγγιση μηδενικού αθροίσματος για τη Ρωσία, ενώ παραδοσιακά μέλη του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα, λέγεται ότι είναι πιο μετριοπαθείς σε αυτό το θέμα.
Η πηγή του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «ευτυχώς», η Ουάσινγκτον έχει αναλάβει το προβάδισμα εντός του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου έχει επικρατήσει μια «πιο μετριοπαθής» προσέγγιση, ενώ για τη Γαλλία, η πηγή είπε ότι έχει έρθει πιο κοντά στη θέση των ΗΠΑ.
Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις «τυπικές» ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του Ναυάρχου Ρομπ Μπάουερ, προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, και του Ρώσου ομολόγου του Στρατηγού Βαλέρι Γερασίμοφ σχετικά με την αμοιβαία ασφάλεια, οι οποίοι φέρεται να συμφώνησαν να «προσέχουν», ιδίως με τα πλοία που δεν πλέουν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα για την αποφυγή «ατυχημάτων».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αντέδρασε στο άρθρο της EURACTIV, λέγοντας: «Οι εικασίες των δυτικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με μια υποτιθέμενη «πρόσφατη» συνομιλία μεταξύ του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγού Βαλερί Γερασίμοφ, και του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ρομπ Μπάουερ, είναι ψεύτικες».
«Δεν υπήρξε καμία τέτοια επαφή, πόσο μάλλον «συστηματική», με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ή άλλους εκπροσώπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο πλαίσιο μιας ανύπαρκτης ρωσοαμερικανικής επιτροπής κρίσης για την επίλυση συγκρούσεων», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Πρόσθεσε ότι οι εικασίες για τη σύναψη κάποιας συμφωνίας με τον Μπάουερ σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα ήταν «φανταστικές από την αρχή μέχρι το τέλος».
Πηγή: euractiv.gr