Κίνα: Σε χαμηλό 6 μηνών υποχώρησε ο PMI της Caixin China

05 Δεκεμβρίου 2022, 11:52 | Διεθνείς Δείκτες

Ένας δείκτης του κλάδου υπηρεσιών της Κίνας υποχώρησε περαιτέρω σε συρρίκνωση τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάιο, αντανακλώντας έτσι τις καθοδικές πιέσεις που ασκούνται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Ο δείκτης PMI της Caixin China υποχώρησε στις 46,7 μονάδες τον Νοέμβριο, από 48,4 τον Οκτώβριο, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα η Caixin Media Co. και η S&P Global. Μια μέτρηση κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Οι δείκτες για τη δραστηριότητα των υπηρεσιών και το σύνολο των νέων παραγγελιών κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων έξι μηνών, δήλωσε ο Wang Zhe, ανώτερος οικονομολόγος της Caixin Insight Group, προσθέτοντας ότι η συρρίκνωση από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης επιταχύνθηκε λόγω της αύξησης των κρουσμα΄των κορονοϊού και των αυστηρών προσπαθειών περιορισμού.

Ο υποδείκτης για τις νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκε σε επεκτατικό έδαφος, καθώς η ζήτηση στο εξωτερικό ανέκαμψε μετά τη χαλάρωση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά η επέκταση ήταν οριακή εν μέσω μιας υποτονικής παγκόσμιας οικονομίας, σημείωσε ο Wang.

Η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών βυθίστηκε, με τον υποδείκτη να πέφτει κάτω από τις 50 μονάδες για 10η φορά τους τελευταίους 11 μήνες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2005, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού δυσκόλεψαν την επιστροφή ορισμένων εργαζομένων στα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις μείωσαν τις θέσεις εργασίας εν μέσω της υποβαθμισμένης ζήτησης.

 

Πηγή: capital.gr