Τα επιχειρήματα υπέρ των επενδύσεων σε πολύτιμα μέταλλα

10 Ιανουαρίου 2023, 10:37 | Η Άποψη των ΜΜΕ

Τα επιχειρήματα υπέρ των επενδύσεων σε πολύτιμα μέταλλα

Πέτρος Κ. Στεριώτης

Θα συνεχίσει να υπεραποδίδει ο χρυσός έναντι των μετοχών και των βασικών ομολόγων, επιβεβαιώνοντας το status του «ασφαλούς καταφυγίου»; Τι αναμένεται για το ασήμι. Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών. Γράφει ο Π. Στεριώτης.

Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως σε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων ώστε να αποκτήσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη του τι να περιμένουμε από αυτά τους επόμενους μήνες.

Ο χρυσός σημείωσε πολυετή ανοδική τάση που κορυφώθηκε τη διετία 2020-2022 με την καταγραφή ιστορικού ρεκόρ πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά. Στην παρούσα φάση, οι αναταράξεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων, ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία συνέδραμαν ώστε παρά τις απώλειες από τα ιστορικά υψηλά, η τιμή του χρυσού και του ασημιού να σημειώσουν σχετική ισχύ (relative strength) σε σύγκριση με τις μετοχές και τα σημαντικότερα ομόλογα το 2022.

Μάλιστα, τα πρόσφατα σημάδια ανοδικής διαφυγής και τα υψηλά αρκετών μηνών στα δύο γνωστότερα πολύτιμα μέταλλα επιβεβαιώνουν εκ νέου την παραδοσιακή φήμη τους ως επενδυτικά «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους κρίσης, τα οποία λειτουργούν παράλληλα ως αντισταθμιστές στην υποτίμηση της αποπληθωρισμένης αξίας του χρήματος.

Το γενικό sentiment για τα πολύτιμα μέταλλα, όπως εκφράζετο τουλάχιστον μέχρι πρότινος στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήταν αρκετά αρνητικό, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα το προ ολίγων εβδομάδων πρωτοσέλιδο πασίγνωστου αμερικάνικου οικονομικού εντύπου, που τιτλοφορήθηκε «ο χρυσός έχει χάσει το καθεστώς του ως ασφαλές καταφύγιο». Για ευνόητους λόγους δεν θα ονοματίσουμε το εν λόγω έντυπο, θα αναφέρουμε όμως ότι στα Χρηματιστήρια οι πηχυαίοι τίτλοι εμπειρικά έχουν αποδειχθεί και κατά συνέπεια μπορούν να εκληφθούν ως αντιθετικοί δείκτες (counter-indicators).

Ως γνωστόν, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις κατέχουν πολύτιμα μέταλλα ως αναπόσπαστο μέρος των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν και προσέθεσαν στα θησαυροφυλάκιά τους την ποσότητα-ρεκόρ των 400 μετρικών τόνων χρυσού (καθαρές εισροές), σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (βλ. Διάγραμμα).

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού κατέγραψε επίσης την αυξημένη ζήτηση λιανικής από κοσμηματοπωλεία και αγοραστές ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων και εκτιμά ότι η συνολική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή.

Στο παρόν επενδυτικό περιβάλλον “πρωταγωνιστούν” τα προγράμματα ποσοτικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες, με μειώσεις του μεγέθους των ισολογισμών τους και με αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, αλλά και ο πληθωρισμός έχουν ωθήσει τις αποδόσεις (yields) των ομολόγων υψηλότερα. Υπενθυμίζουμε ότι όταν τα επιτόκια αυξάνονται, τα ομόλογα γίνονται πιο ανταγωνιστικά στην “κούρσα” μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, εξέλιξη που τείνει να πιέζει τις τιμές του χρυσού και του ασημιού. Η αύξηση των επιτοκίων συνεπάγεται υψηλότερο κόστος διακράτησης, μεταφοράς κλπ. και άρα μείωση της ζήτησης και των τιμών των Εμπορευμάτων.

Η άνοδος πέρυσι του δείκτη δολαρίου, ο οποίος αντιπροσωπεύει την πορεία του νομίσματος έναντι των κυριότερων νομισμάτων, στο υψηλότερο επίπεδο της εικοσαετίας, επιβαρύνει τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, καθώς οι τιμές τους εκφράζονται σε δολάριο, με τη σχέση μεταξύ τους να είναι τεχνικά αντίστροφη.

Εν τω μεταξύ, η περυσινή ανακοίνωση της κεντρικής Ρωσίας ότι ένα γραμμάριο χρυσού θα μπορεί να ανταλλάσσεται προς 5.000 ρούβλια, προσομοιάζει και παραπέμπει σε αναβίωση του Χρυσού Κανόνα (gold standard). Σε περίπτωση που οι Νομισματικές Αρχές και άλλων χωρών μιμηθούν τρόπον τινά την εν λόγω πολιτική, αυτό θα ήταν ένα ιστορικών διαστάσεων γεγονός για την παγκόσμια αγορά χρυσού.

Τα δεδομένα από το Χρηματιστήριο Μετάλλων Comex καταδεικνύουν τις συνολικές εισροές και εκροές των πολύτιμων μετάλλων στα θησαυροφυλάκιά του. Συνοπτικά, καθώς αυξάνονται οι καθαρές εκροές ασημιού, όπερ σημαίνει ότι τα διαθέσιμα αποθέματα συρρικνώνονται, γίνεται δυσχερέστερο για τους τους shorts να φανούν συνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις που τούς δημιουργούν οι ανοικτές θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και να παραδώσουν το μέταλλο σε φυσική μορφή. Αντίστοιχη τάση δυσκολίας στην παράδοση αρχίζει να γίνεται αισθητή και στον χρυσό αν και αυτός αποτελεί μια αγορά “βαθύτερη” σε σχέση με το Ασήμι.

*Ο Πέτρος Κ. Στεριώτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΠΕΥ (Κυπριακής Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) και υποψήφιος Διδάκτορας στα Χρηματοοικονομικά (e-mail: thetradingstrategist@yahoo.com).

Πηγή:euro2day.gr