Οι μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022 καταγράφουν τις χειρότερες αποδόσεις το 2023

31 Ιανουαρίου 2023, 17:23 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Οι μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022 καταγράφουν τις χειρότερες αποδόσεις το 2023

Οι τουρκικές μετοχές σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ  άλλες αντίστοιχες μετοχικές αγορές. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα, οι ασυνήθιστες νομισματικές πολιτικές και η λήψη κερδών μεταβάλλουν τις επενδυτικές επιλογές και οδηγούν τις μετοχές σε πτώση.

 

Ο βασικός δείκτης της τουρκικής αγοράς μετοχών, ο Borsa Istanbul 100 (δείτε εδώ), μέχρι και την 30/1/2023 υποχωρούσε κατά 9,98% από την αρχή του έτους, βαδίζοντας σε τροχιά για να καταγράψει το χειρότερο ξεκίνημα έτους από τον Ιανουάριο του 2008 και την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Το 2022, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση σχεδόν 200%.

 

Η πολιτική αστάθεια είναι ίσως ο βασικότερος λόγος για την διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στην τουρκική χρηματιστηριακή αγορά. Οι εκλογές, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες να γίνουν την 18/6/2023, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας θα γίνουν πιο σύντομα, αποτελούν μια κομβική στιγμή για τις αγορές και τους ξένους επενδυτές.

 

Οι αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προβληματίζουν τους επενδυτές και δημιουργούν ανησυχίες σχετικά την πορεία και τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας. Η Τουρκία αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έπληξαν την οικονομία, με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται στο 85% κατά την διάρκεια του 2022.

 

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, που συνέβαλε στην πτώση των τουρκικών μετοχών είναι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Η κατάθεση των χρημάτων αποτελεί πλέον ανταγωνιστική επιλογή για το επενδυτικό κοινό, λόγω των υψηλών επιτοκίων που αυτές προσφέρουν. Οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν αποταμιεύσεις σε λίρες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ρυθμιστικές απαιτήσεις, αυξάνουν τα επιτόκια προφέροντας ανταγωνιστικές αποδόσεις συγκριτικά με την μετοχική αγορά.

 

Τέλος, η λήψη των κερδών που αποκτήθηκαν κατά το 2022 αποτελεί βασικό παράγοντα διαμόρφωσης αρνητικών προσδοκιών σχετικά με την πορεία της τουρκικής μετοχικής αγοράς. Οι επενδυτές, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε μετοχές και στον δείκτη Borsa Istanbul 100, είδαν τις αποδόσεις τους να καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο το 2022, ως αποτέλεσμα προκειμένου να διαφυλάξουν τα κέρδη τους ορισμένοι εξ αυτών άρχισαν να ρευστοποιούν τις θέσεις τους, οδηγώντας έτσι τις τιμές των μετοχών σε πτώση.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg.com