Μεταποίηση: Ασθενική η εικόνα της στην έναρξη του 2023

02 Φεβρουαρίου 2023, 10:22 | Διεθνείς Δείκτες

Αμετάβλητη παρέμεινε η εικόνα της μεταποίησης τον Ιανουάριο, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη έδειξαν ότι στις μεγαλύτερες οικονομίες ανά τον κόσμο η μεταποιητική δραστηριότητα «ασθμαίνει».

Η ασθμαίνουσα αυτή εικόνα υποδεικνύει για άλλη μια φορά το πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια οικονομία, για την οποί η μεταποίηση είναι εκ των κινητήριων μοχλών της.

Μπορεί τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία προκλήθηκαν μετά την εκτόξευση της ζήτησης έπειτα από την κρίση της πανδημίας να υποχωρούν και ενδεχομένως τα χειρότερα από πλευράς πληθωρισμού να έχουν περάσει (πιστεύεται ότι η κορύφωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκε στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2022). Ωστόσο η ζήτηση δεν είναι ισχυρή καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει περιορίσει τις δαπάνες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εντούτοις η μεταποιητική δραστηριότητα αδυνατεί να αναστρέψει την εικόνα των τελευταίων μηνών διάστημα στο οποίο καταγράφει συρρίκνωση. Για του λόγου το αληθές, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ασία η μεταποίηση παραμένει εν μέσω πιέσεων.

Από την άλλη, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που «στενεύει» εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου όχι μόνο του μεταποιητικού θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες τόσο στη ρευστότητά τους όσο και στους οικονομικούς τους ελιγμούς.

Τι έδειξαν τα στοιχεία

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ του Institute for Supply Management (ISM) για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 47,4 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι 48,4 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022. Να σημειωθεί ότι ο μεταποιητικός κλάδος συνεισφέρει κατά 11,3% στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η τρίτη κατά σειρά υποχώρηση του εν λόγω δείκτη τον έφερε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, στην κορύφωση της κρίσης που είχε πυροδοτήσει η εμφάνιση του κορωνοϊού. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες, οι αναλυτές της Jefferies εμφανίζονται απαισιόδοξοι καθώς προειδοποιούν ότι η συρρίκνωση της μεταποίησης στις ΗΠΑ θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο η μεταποίηση σημείωσε οριακή άνοδο. Ειδικότερα, ο δείκτης ΡΜΙ της Caixin για τη μεταποίηση της Κίνας ανέβηκε τον Ιανουάριο στις 49,2 μονάδες από 49 μονάδες τον Δεκέμβριο, σχετικά σε κοντινή απόσταση από το όριο των 50 μονάδων. Ο δείκτης παρέμεινε υπό των 50 μονάδων από τον περασμένο Αύγουστο και δεν προβλέπεται να δείξει σημάδια βελτίωσης τουλάχιστον τον Φεβρουάριο.

Πέραν των εορτασμών για την κινεζική Πρωτοχρονιά που διαρκεί δύο εβδομάδες (φέτος το νέο έτος για τους Κινέζους άρχισε στις 22 Ιανουαρίου), τον Φεβρουάριο τα εργοστάσια υπολειτουργούν κατόπιν εντολής του Πεκίνου, προκειμένου να περιορισθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην Ευρωζώνη ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της S&P Global, καθώς τον περασμένο μήνα ανέβηκε στις 48,8 μονάδες από τις 48,8 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ (από 1 Ιανουαρίου περιλαμβάνεται και η Κροατία), τελευταία φορά που κατέγραψε ανάπτυξη ήταν τον Ιούνιο του 2022, παραμένοντας σε συρρίκνωση για επτά συναπτούς μήνες.

Από την άλλη όμως, στην Ευρωζώνη σε δύο εκ των μεγαλυτέρων της οικονομίων η επίδοση της μεταποίησης (σε Γαλλία και Ιταλία) ξεπέρασε το φράγμα των 50 μονάδων (50,5 και 50,4 μονάδες αντίστοιχα).

Όπως διαπιστώνει κανείς, η έρευνα του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς θα δείξει αν η μεταποίηση στις δύο χώρες έχει αποτινάξει την άσχημη εικόνα ή ήταν παροδικό φαινόμενο.

Στο μεταξύ, χθες Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά ελαφρώς τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023. Ως αιτία για την αναθεώρηση αυτή υπέδειξε την «εκπληκτικά ανθεκτική» ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά την εγκατάλειψη του Πεκίνου της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων.

Παρά την αναθεώρηση, η παγκόσμια οικονομία θα δεν θα αποφύγει την επιβράδυνση σε σχέση με το 3,4% πέρυσι, τρέχοντας με ρυθμό 2,9%. Παράλληλα το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο μιας ύφεσης είναι πάντα ορατό.

 

Γιάννης Παγκαλιάς

Πηγή: ot.gr