ΗΠΑ: Άλμα για το εμπορικό έλλειμμα το 2022

08 Φεβρουαρίου 2023, 10:22 | Διεθνείς Δείκτες

ΗΠΑ: Άλμα για το εμπορικό έλλειμμα το 2022

Σε ιστορικό ρεκόρ εκτοξεύθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το περασμένο έτος έπειτα από θεαματική αύξηση των εισαγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, σε ετήσια βάση το εμπορικό έλλειμμα της υπερδύναμης σημείωσε αύξηση 12,2% φτάνοντας στα 948 δισ. δολάρια, ενώ τον Δεκέμβριο μόνο, το εμπορικό έλλειμμα έφτασε στα 67,4 δισ. δολάρια.

Η αξία των εισαγωγών μέσα στο 2022 αντανακλά την προσπάθεια των αμερικανικών επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων να αναπληρώσουν τάχιστα τα αποθέματά τους πριν από τις περιόδους μεγάλων πωλήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν εκ νέου τις ελλείψεις, το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθυστερήσεις που γνώρισαν το 2021.

Ζητούμενο βέβαια ήταν να διασφαλίσουν επάρκεια εμπορευμάτων για να μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Με την ανεργία να βρίσκεται σχεδόν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ και τα προγράμματα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση να έχουν τονώσει σημαντικά την αποταμίευση, οι καταναλωτικές δαπάνες στην υπερδύναμη έχουν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ετσι η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 16,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 φτάνοντας σχεδόν στα 4 τρισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 17,7% φτάνοντας στα 3 τρισ. δολάρια.

Φέτος, πάντως, αναμένεται να επιβραδυνθεί το διεθνές εμπόριο μετά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να ανακόψουν τον πληθωρισμό, που είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εξαιρετικά υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ, το διεθνές εμπόριο θα αυξηθεί φέτος με τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 2009, με μόνη εξαίρεση την καταστρεπτική πρώτη περίοδο της πανδημίας. Το Ταμείο προβλέπει πλήρη ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου μέσα στο επόμενο έτος. Και πάλι όμως ο κίνδυνος της ύφεσης στις ΗΠΑ μάλλον αυξάνεται εξαιτίας της στροφής σε περιοριστική νομισματική πολιτική και η άνοδος των επιτοκίων ενδέχεται να οδηγήσει σε «πάγωμα» των δαπανών των νοικοκυριών. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, οι Αμερικανοί είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και περίπου 4 στους 10 προβλέπουν αύξηση της ανεργίας.

 

Πηγή: kathimerini.gr