ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις προβλέψεις ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στο 6,4%

14 Φεβρουαρίου 2023, 16:01 | Διεθνείς Δείκτες

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις προβλέψεις ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στο 6,4%

Ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, που μετρήθηκε στο 6,4% σε ετήσια βάση όπως γνωστοποίησε υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ενώ οι αναλυτές περίμεναν να υποχωρήσει στο 6,2%.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο είχε κινηθεί στο 6,5%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 0,5% όσο προέβλεπαν και οι εκτιμήσεις, επιταχύνοντας όμως από το μόλις 0,1% του Δεκεμβρίου.

Παρομοίως, το δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές κλάδων όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, έδειξε επίσης ελαφρώς υψηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό, στο 5,6% έναντι του 5,5% που περίμενε η αγορά.

Σε σχέση πάντως με τον Δεκέμβριο ο δομικός πληθωρισμός επιβράδυνε οριακά από το 5,7%. Σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολές, οι τιμές του δομικού δείκτη αυξήθηκαν κατά 0,4% όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές και στο ίδιο ακριβώς επίπεδο της μέτρησης του περασμένου μήνα.

Η μικρότερη του αναμενόμενου επιβράδυνση αποδίδεται εν μέρει στις επίμονες πιέσεις του κόστους στέγασης, του οποίου οι αυξανόμενες τιμές αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ της μηνιαίας αύξησης (κατά 0,5%), όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, τον Ιανουάριο αυξήθηκε επίσης το κόστος των τροφίμων, της βενζίνης και του φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πληθωρισμός υποχώρησε για έβδομο διαδοχικό μήνα, με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει το χαμηλότερο ρυθμό του σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Μικτή είναι η πρώτη αντίδραση της αγοράς, καθώς τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street υποχώρησαν κατακόρυφα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, αλλά παραμένουν σε θετικό έδαφος και για τους τρεις αν και με μικρά κέρδη πλέον στην περιοχή του +0,25%.

 

Πηγή: capital.gr