Ποιες μετοχές επέλεξε ο Warren Buffett το δ' τρίμηνο του 2022;

15 Φεβρουαρίου 2023, 17:22 | Χ&Α - Επικαιρότητα

H Berkshire Hathaway, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett, δημοσίευσε χθες (14/2/2023) το χαρτοφυλάκιο της, όπως αυτό είχε στο τέλος του δ’ τριμήνου (31/12/2023).

 

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας που διευθύνει ο 92χρονος διάσημος επενδυτής, συγκεντρώνει ενδιαφέρον από τους επενδυτές σε όλο το κόσμο, λόγω της φήμης που -μέσα στις προηγούμενες δεκαετίες- έχει αποκτήσει ο κ. Buffett. Μάλιστα, οι κινήσεις στο χαρτοφυλάκιο “αντιγράφονται” από πολλούς επενδυτές και για το λόγο αυτό, συχνά, μετά την ανακοίνωση της σύνθεσής του, οι τιμές πολλών μετοχών που αυτό συμπεριλαμβάνει, κινούνται ανοδικά.

 

Κατά το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του γ’ και του δ’ τριμήνου του 2022, η εταιρία αύξησε την θέση της σε 3 εταιρίες και μείωσε την συμμετοχή της σε 8.

Αύξηση θέσεων

 

Η Berkshire Hathaway αύξησε τις επενδύσεις της στην Apple, την Paramount Global και τη Louisiana-Pacific Corp.

Η Apple καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μερίδιο χαρτοφυλακίου της, με ποσοστό συμμετοχής 39% και αξία σχεδόν 117 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αύξηση της θέσης  στην Apple ήταν αρκετά μικρή συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεταβολές του χαρτοφυλακίου (+0,03%).

Η μεγαλύτερη αύξηση θέσης σημειώθηκε στην εταιρία παρασκευής δομικών υλικών Louisiana-Pacific (+22,0%), ωστόσο αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου (0,1%).

Ο κ. Buffett, αύξησε επίσης την συμμετοχή του στην Paramount Global κατά 3,0% σε σχέση με γ’ τρίμηνο του 2022 και πλέον καταλαμβάνει το 0,5% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Η Paramount αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου από το α’ τρίμηνο του 2022. Έκτοτε η θέση της Berkshire Hathaway στην εταιρία αυξάνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.

 

Μείωση θέσεων

 

Η μεγαλύτερη μείωση συμμετοχής καταγράφηκε στην αμερικανική τράπεζα U.S. Bancorp. H Berkshire Hathaway μείωσε την θέση της κατά 91,0%, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2022. Η U.S. Bancorp. καταλάμβανε το 1,1% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου του Warren Buffett το γ’ τρίμηνο του 2022, ενώ πλέον καταλαμβάνει μόλις το 0,1%.

Εξίσου σημαντικές ήταν οι μεταβολές στην συμμετοχή της Berkshire στην εταιρία κατασκευής μικροτσίπ Taiwan Semiconductor Manufacturing Company και στην τράπεζα Bank of New York Mellon. Ο κ. Buffet μείωσε τις θέσεις του στις παραπάνω εταιρίες κατά 86% και 60,0% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, η Berkshire πούλησε μέρος των μετοχών που είχε στις εταιρίες Activision Blizzard (-12,0%), McKesson Corporation (-11,0%), Ally Financial (-1,0%), Chevron Corporation (-1,0%) και The Kroger Co (-0,5%).

 

Οι υπόλοιπες θέσεις της Berkshire Hathaway παρέμειναν αμετάβλητες.

 

Δείτε την σύνθεση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας, εδώ.