Δύο νέα εργαλεία ανάλυσης από τη EuroCapital

16 Φεβρουαρίου 2023, 12:19 | Άρθρα - Θέσεις

Δύο νέα εργαλεία ανάλυσης από τη EuroCapital

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δύο νέα εργαλεία ανάλυσης από τη EuroCapital

 

Η EuroCapital ανέπτυξε δύο νέα εργαλεία ανάλυσης, τα οποία στο εξής θα χρησιμοποιεί στις αναλύσεις και στα άρθρα που δημοσιεύονται στο eurocapital.gr, καθώς και σ’ αυτά που δημοσιεύονται στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

 

Πρόκειται για την “ακτινογραφία” του χρηματιστηριακού παρελθόντος της κάθε εταιρίας, από την μέρα της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, μέχρι και σήμερα.

Εξετάζουμε την εξέλιξη της τιμής της μετοχής, της κεφαλαιοποίησης, τα ανά έτος κέρδη και μερίσματα, την εξέλιξη του μετοχικού κεφαλαίου και των αποδόσεων της μετοχής, τόσο σε απλή βάση, όσο και με την υπόθεση της επανεπένδυσης του μερίσματος.

 

Τα στοιχεία αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Μας βοηθούν να σχηματίσουμε άποψη για τη διαχρονική εξέλιξη της εταιρίας, ώστε να συνδυάσουμε το παρελθόν με την παρούσα κατάσταση και να μπορέσουμε, υπό συνθήκες κανονικής εξέλιξης, να έχουμε μια πρώτη -και ασφαλή- εικόνα για το μέλλον.

 

Τα στοιχεία της διαχρονικής εξέλιξης

 

Πριν αναλύσουμε το πόσο χρήσιμα είναι τα στοιχεία αυτά για το σχηματισμό άποψης για τη διαχρονική εξέλιξη της εταιρίας, ας τα δούμε και ας τα αναλύσουμε. Είναι τα εξής:

  • Ο πίνακας της εξέλιξης των χρηματιστηριακών στοιχείων και μεγεθών.
  • Ο πίνακας εξέλιξης του μετοχικού κεφαλαίου
  • Ο πίνακας των αποδόσεων

Ο πίνακας της εξέλιξης των χρηματιστηριακών στοιχείων και μεγεθών

 

(Ως παράδειγμα, στους παρακάτω πίνακες και τα διαγράμματα, χρησιμοποιούμε τη μετοχή της Jumbo (σύμβολο ΜΠΕΛΑ), η οποία μάλιστα θεωρείται ως η πιο “πετυχημένη” μετοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών).

 

Δείτε τον πίνακα εδώ.

Στον πίνακα αυτόν, παρουσιάζεται η εξέλιξη της τιμής της μετοχής, του υψηλότερου και του χαμηλότερου κλεισίματος κάθε έτους, του αριθμού των μετοχών, ανά έτος, και της κεφαλαιοποίησης, από την είσοδο της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών (1997), μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπολογίζονται μερικές βασικές χρηματιστηριακές σχέσεις, όπως τα κέρδη ανά μετοχή (Earnings Per Share - EPS), η σχέση P/E (Price to Earnings) και η μερισματική απόδοση.

Από τον πίνακα μπορούμε να αντιληφθούμε τους ανοδικούς και πτωτικούς κύκλους της μετοχής ιστορικά, κύκλοι που οφείλονται, τόσο στους κύκλους της χρηματιστηριακής αγοράς, όσο και στους κύκλους κερδοφορίας της εταιρίας.

Στον πίνακα, έχουμε καταχωρήσει τα κέρδη και τις χρηματικές διανομές (μέρισμα και επιστροφές κεφαλαίου) της εταιρίας κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.

Έτσι, από τον πίνακα, παράγεται η καμπύλη της σχέσης Ρ/Ε (σχηματίζεται από τη σχέση Ρ/Ε που προκύπτει από τα κέρδη του έτους και την τιμή της μετοχής στο τέλος του έτους). Δείτε την εδώ.

Επίσης, παράγεται και η καμπύλη της μερισματικής απόδοσης (σχηματίζεται από το μέρισμα και τυχόν άλλες διανομές, που πληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους και την τιμή της μετοχής στο τέλος του έτους). Δείτε εδώ (στο διάγραμμα, συγκρίνουμε την καμπύλη της εξεταζόμενης μετοχής, με την καμπύλη της ευρύτερης μερισματικής απόδοσης του Χρηματιστηρίου).

Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά, επειδή μας δίνουν μια γρήγορη εικόνα της πορείας της εταιρίας και της εξέλιξης της μακροχρόνιας τάσης της. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, η μακροχρόνια τάση, δεν είναι κάτι που αλλάζει εύκολα και συνεπώς, αποτελεί έναν οδηγό για την πορεία της εταιρίας και συνιστά μια ασφάλεια για τους επενδυτές που επενδύουν στη μετοχή της.

 

Στο εξής, ο πίνακας αυτός θα συνοδεύει τις αναλύσεις και την αρθρογραφία των εταιριών.

 

Ο πίνακας εξέλιξης του μετοχικού κεφαλαίου

 

Δείτε τον πίνακα εδώ.

Ο πίνακας αυτός μας δείχνει την εξέλιξη του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Η χρησιμότητά του είναι ότι μας δείχνει τις παρελθούσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, καθώς και την πολιτική που ακολουθεί στον αριθμό των κυκλοφορούντων μετοχών. Μία εταιρία που πραγματοποιεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μεταφέρει το μήνυμα μιας κεφαλαιακής ανεπάρκειας. Γενικά, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, δεν συνιστά θετικό στοιχείο όταν, μια παλαιά -και συνήθως μεγάλου μεγέθους- εταιρία, πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Επίσης, μια εταιρία που αυξάνει το κεφάλαιό, σε μεγάλο βαθμό, μέσω συγχωνεύσεων και διανομής νέων μετοχών στους μετόχους των συγχωνευόμενων εταιριών (που συχνά είναι τα ίδια τα μέλη της διοίκησης της ίδιας), θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αδικεί τους υπάρχοντες μετόχους. Το ίδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί στις περιπτώσεις συχνών και μεγάλων προγραμμάτων δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options).

Ο τρόπος που εξελίσσεται το μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας, ίσως να μην παίζει μεγάλο ρόλο στην τρέχουσα ή στη βραχυχρόνια εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών. Όμως, μας αποκαλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής ανάπτυξης της εταιρίας, καθώς και την εικόνα της κεφαλαιακής της υγείας.

Ο πίνακας αυτός δεν θα δημοσιεύεται, σε τακτική βάση, στις αναλύσεις ή στην αρθρογραφία των εταιριών.


Ο πίνακας των μακροχρονίων αποδόσεων


Οι πίνακες της μακροχρόνιας απόδοσης μιας μετοχής, δείχνουν την απόδοση που θα είχε ο μέτοχος που αγόραζε μία (1) μετοχή, είτε από την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο, είτε στην αρχή κάθε δεκαετίας, κατά το διάστημα που η μετοχή αυτή βρίσκεται στο Χρηματιστήριο.

Στην περίπτωση της μετοχής της JUMBO (σύμβολο: ΜΠΕΛΑ) που εξετάζουμε στο παράδειγμα του παρόντος άρθρου, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο την 19/6/1997, έχουν κατασκευαστεί 4 πίνακες:

Πίνακας απόδοσης για την περίοδο από την εισαγωγή της, μέχρι σήμερα (εδώ).

Πίνακας απόδοσης για την περίοδο 31/12/2000 έως σήμερα (εδώ).

Πίνακας απόδοσης για την περίοδο 31/12/2010 έως σήμερα (εδώ).

Πίνακας απόδοσης για την περίοδο 31/12/2020 έως σήμερα (εδώ).

 

Παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα συνοπτικό πίνακα, που περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία των παραπάνω, (εδώ).


Η χρησιμότητα των πινάκων αυτών είναι προφανής. Μας δείχνουν δύο στοιχεία:

α) Της διαχρονικής απόδοσης μιας μετοχής. Δεν έχει σημασία αν οι πίνακες -για λόγους πρακτικότητας- ξεκινούν ανά δεκαετία. Κάποιος μπορεί εύκολα να υπολογίσει την απόδοση μιας μετοχής και σε ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, η πορεία μιας εταιρίας και η απόδοση της μετοχής της, δεν είναι στοιχεία που μεταβάλλονται εύκολα. Ο βασικός κανόνας είναι ότι, οι πιθανότητες μιας εταιρίας να συνεχίσει την προηγούμενη απόδοσή της, είναι υψηλότερες από την πιθανότητα να μην τη συνεχίσει.

Παράλληλα, στον πίνακα των αποδόσεων, μπορούμε να διακρίνουμε και τους κύκλους της χρηματιστηριακής αγοράς. Και αντιλαμβανόμαστε ότι, και οι κύκλοι της αγοράς, είναι καταστάσεις που διαρκούν επί αρκετά χρόνια.

β) Την ωφέλεια της επανεπένδυσης. Η απόδοση της μετοχής μεταβάλλεται κατακόρυφα στην περίπτωση της επανεπένδυσης. Αυξάνει θετικά, όταν η πορεία της εταιρίας είναι θετική (και ακόμη περισσότερο όταν δίνει υψηλό μέρισμα).

Οι πίνακες περιέχουν κάθε απαραίτητο και ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο για την επένδυση και οι στήλες τους, επεξηγούνται εδώ.


Είναι η πρώτη φορά που, σε ελληνικά ΜΜΕ που ασχολούνται με το Χρηματιστήριο εμφανίζονται πίνακες μακροχρόνιας απόδοσης και αναλυτικοί πίνακες για την εξέλιξη της τιμής, του μετοχικού κεφαλαίου και των βασικών χρηματιστηριακών σχέσεων.

Είναι αυτονόητο ότι, η κατασκευή και η συμπλήρωσή τους με στοιχεία, ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο απαίτησε εκατοντάδες ώρες εργασίας -το πιο δύσκολο τμήμα ήταν η συγκέντρωση των στοιχείων των μεταβολών του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτιμούμε όμως ότι, άξιζε τον κόπο, αφού η ωφέλεια που δίνουν στους επενδυτές, είναι πολύ μεγάλη.


Οι πίνακες αυτοί, θα παρουσιαστούν, στην ολότητά τους, σε δύο τεύχη: α) Στο τεύχος Νο 250, του Μαρτίου 2023, για τις εταιρίες που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο μέχρι και το έτος 1998 (συνολικά 67 εταιρίες).

Στη συνέχεια, οι πίνακες αυτοί θα βρίσκονται στη διάθεση των συνδρομητών του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ και των σελίδων του “Απόλυτου Συστήματος Συναλλαγών” του eurocapital.gr.


Τα εργαλεία ανάλυσης του eurocapital.gr

 

Οι πίνακες της χρηματιστηριακής εξέλιξης και των αποδόσεων της κάθε εταιρίας, θα συνδυάζονται με τους υπόλοιπους πίνακες χρηματοοικονομικής και χρηματιστηριακής ανάλυσης που έχουμε σχεδιάσει:

  • Πίνακας οικονομικών μεγεθών και χρηματοοικονομικών σχέσεων (εδώ)
  • Οικονομικές εκθέσεις και ανακοινώσεις (εδώ)
  • Προβλέψεις αποτελεσμάτων (εδώ)
  • Σήματα πράξεων του “απόλυτου συστήματος” για τη μετοχή (εδώ)
  • Διάγραμμα σημάτων “απόλυτου συστήματος” για τη μετοχή (εδώ)
  • Παρελθούσες δημοσιεύσεις για την εταιρία (εδώ)

Το σύνολο των σελίδων με στοιχεία χρηματοοικονομικής ανάλυσης που χρησιμοποιούμε και που διαθέτουμε στους συνδρομητές μας, για κάθε εταιρία, βρίσκονται στον παρακάτω πίνακα:

 


JUMBO (ΜΠΕΛΑ) - Σελίδες χρηματοοικονομικής ανάλυσης


Είδος Δημοσίευση

Στοιχεία εταιρίας Πίνακας ΟΧΙ

Σήματα Πράξεων Πίνακας ΝΑΙ

ΜΠΕΛΑ - ΥΧ20 Διάγραμμα ΝΑΙ

Εξέλιξη τιμής και ΚΜΟ τιμής 30-90-200 ημερών Διάγραμμα ΝΑΙ

ΓΔ - ΜΠΕΛΑ - Διάγραμμα 52 εβδομάδων Διάγραμμα ΝΑΙ

Σχολιασμός - Χ&Α Πίνακας ΝΑΙ

Δημοσιεύσεις ΜΜΕ Κείμενο ΝΑΙ

Στοιχεία ισολογισμού (6μηνο - ετήσια) Πίνακας ΝΑΙ

Συνοπτικά στοιχεία ισολογισμού (6μηνο) Πίνακας Κατά περίπτωση

Στοιχεία ισολογισμού (6μηνο) Πίνακας ΝΑΙ

Οικονομικά στοιχεία 12Μ Πίνακας ΝΑΙ

Οικονομικές Εκθέσεις - Ανακοινώσεις Πίνακας ΝΑΙ

Κείμενα προβλέψεων Πίνακας ΝΑΙ

Στοιχεία ισολογισμών τριμήνου Πίνακας Κατά περίπτωση

Διακράτηση από Αμοιβαία Κεφάλαια Διάγραμμα ΝΑΙ

Γεωγραφική ανάλυση πωλήσεων (αναλυτικά) Πίνακας Κατά περίπτωση

Γεωγραφική ανάλυση πωλήσεων (συνοπτικά) Πίνακας Κατά περίπτωση

Εξέλιξη μερισματικής απόδοσης Διάγραμμα ΝΑΙ

Εξέλιξη σχέσης P/E Διάγραμμα ΝΑΙ

Εξέλιξη μετοχικού κεφαλαίου Πίνακας Κατά περίπτωση

Χρηματιστηριακή εξέλιξη Πίνακας ΝΑΙ

Εξέλιξη απόδοσης 1 μετοχής (1997 - σήμερα) Πίνακας ΝΑΙ

Εξέλιξη απόδοσης 1 μετοχής (2000 - σήμερα) Πίνακας ΝΑΙ

Εξέλιξη απόδοσης 1 μετοχής (2010 - σήμερα) Πίνακας ΝΑΙ

Εξέλιξη απόδοσης 1 μετοχής (2020 - σήμερα) Πίνακας ΝΑΙ

Συνοπτικός πίνακας αποδόσεων Πίνακας ΝΑΙ

ΜΠΕΛΑ - Εξέλιξη απόδοσης ανά έτος Πίνακας ΝΑΙ





Τέλος, τα στοιχεία αυτά, μπορούν -και πρέπει- να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα καθημερινά στοιχεία στατιστικών για την κίνηση της τιμής και του όγκου συναλλαγών της κάθε μετοχής. Για παράδειγμα, δείτε:

 

Έλεγχος τιμής - όγκου των μετοχών - εδώ.

Συγκεντρωτικός πίνακας Αμοιβαίων Κεφαλαίων (δείχνει πόσα Α/Κ κατέχουν κάθε μετοχή και την εξέλιξη της διακράτησης μέσα στο χρόνο) - εδώ.

 

Το τμήμα ανάλυσης της EuroCapital, εξελίσσεται και καθημερινά εμπλουτίζει με στοιχεία τον “φάκελο” κάθε εισηγμένης εταιρίας, δημιουργώντας ένα -μεγάλο σε μέγεθος- αρχείο που χρησιμεύει τόσο στην καταγραφή της χρηματιστηριακής ιστορίας, όσο και στην ανάλυση των εταιριών που διαπραγματεύονται σήμερα στο Χρηματιστήριο.


(Στη συγκέντρωση των στοιχείων, στη δημιουργία και την ενημέρωση των πινάκων, συμβάλλουν ο Χρήστος Μπίκος και η Λητώ Σιγιάννη).


Γιάννης Σιάτρας - Κωνσταντίνα Ρομοσού

 

Για να εγγραφείτε συνδρομητές δείτε εδώ.