ΗΠΑ: Οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο

17 Φεβρουαρίου 2023, 16:23 | Διεθνείς Δείκτες

Παρέμειναν στην πτωτική τροχιά που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, αμβλύνοντας κάπως τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, αν και η μέτρηση χωρίς τα καύσιμα εμφάνισε άνοδο.

Ειδικότερα, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών υποχώρησε 0,2% τον Ιανουάριο, συμπληρώνοντας επτά διαδοχικούς πτωτικούς μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ήταν για πτώση 0,1% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Δεκεμβρίου σε πτώση 0,1%, αντί για άνοδο 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι τιμές εισαγωγών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν πάντως 0,3% τον Ιανουάριο, μετά από άνοδο 0,4% τον Δεκέμβριο, με οδηγό τις αυξήσεις στα τρόφιμα, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα αυτοκίνητα και τα καταναλωτικά αγαθά.

Συνολικά, οι τιμές εισαγωγών έχουν υποχωρήσει 4,9% από τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,8% εμφανίζοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2020.

 

Πηγή: capital.gr