ΗΠΑ: Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

24 Φεβρουαρίου 2023, 16:59 | Διεθνείς Δείκτες

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά τον Ιανουάριο ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό σε ένα ανησυχητικό σημάδι που θα μπορούσε να υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να γίνει πιο επιθετική στη στρατηγική της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης σημείωσε άνοδο 0,6% τον Ιανουάριο – τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο - σε άλλο ένα σημάδι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει ο επίμονος πληθωρισμός σε επίπεδα πιο συμβατά με τον στόχο του 2% της Fed.

Η ετήσια άνοδος των τιμών σκαρφάλωσε στο 5,4% από 5,3% τον Δεκέμβριο, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες. Τον περασμένο Ιούνιο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 40 ετών στο 7%.

Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,5%, ενώ η ετήσια μέτρηση διαμορφώθηκε στο 4,7%, από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.

Τα τελευταία στοιχεία επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η Fed θα αναγκαστεί να υιοθετήσει πιο επιθετική δράση για να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε πτωτική τροχιά. Τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετά στελέχη της κεντρικής τράπεζας αναφέρθηκαν στην ανάγκη η Fed να συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες

Άλμα 1,8% σημείωσαν εξάλλου τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες, στη μεγαλύτερη αύξηση σε σχεδόν δύο χρόνια, αν και η άνοδος προήλθε από ασυνήθιστα ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων και είναι απίθανο να διαρκέσει, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει άνοδο 1,4%. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση σε τρεις μήνες στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες υποχώρησαν προς το τέλος του περασμένου έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων των επιτοκίων.

Παράλληλα, τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

 

Πηγή: capital.gr