Ιαπωνία: Αναιμική ανάπτυξη το δ΄τρίμηνο

09 Μαρτίου 2023, 10:04 | Διεθνείς Δείκτες

Οριακά απέφυγε την ύφεση η οικονομία της Ιαπωνίας τους τελευταίους μήνες του 2022, εξαιτίας κυρίως της αδύναμης κατανάλωσης μετά τη συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο, όπως έδειξαν αναθεωρημένα στοιχεία, υπογραμμίζοντας την πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να στηρίξουν μια ταλαντευόμενη ανάκαμψη.

Ο υψηλός πληθωρισμός-ρεκόρ και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εν μέσω σαρωτικής νομισματικής σύσφιγξης σε πολλές χώρες έχουν υπονομεύσει την αναβίωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο μετά την πανδημία, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών της COVID, τις επιδοτήσεις ενέργειας και την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για επέκταση 0,6% και πολύ χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για άνοδο 0,8% σε δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό ακολούθησε μια αναθεωρημένη συρρίκνωση 1,1% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

Η επέκταση μεταφράζεται σε σχεδόν σταθερή τριμηνιαία μεταβολή 0,02%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργικό Συμβούλιο, έναντι προκαταρκτικής ανάγνωσης και εκτίμησης των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,2%.

Η ιδιωτική κατανάλωση

«Υπήρξε μια λιγότερο ισχυρή ανάκαμψη στις υπηρεσίες (δαπάνες), ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός πιθανότατα περιόρισε επίσης την κατανάλωση», δήλωσε ο Wakaba Kobayashi, οικονομολόγος στο Daiwa Institute of Research.

Η ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της χώρας, αυξήθηκε κατά 0,3%, έδειξαν τα στοιχεία, υποβαθμισμένα από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 0,5%.

Οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και αγαθά, ήταν λιγότερο σταθερές από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,5%, αμετάβλητες από την προκαταρκτική εκτίμηση και σε σύγκριση με τη διάμεση πρόβλεψη της αγοράς για συρρίκνωση 0,4%, παρόλο που τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα έδειξαν άνοδο της παραγωγικής ικανότητας των κατασκευαστών το τέταρτο τρίμηνο.

Η εγχώρια ζήτηση στο σύνολό της υποχώρησε κατά 0,3 της εκατοστιαίας μονάδας από την αναθεωρημένη αύξηση του ΑΕΠ, ελαφρώς μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση, ενώ οι καθαρές εξαγωγές προστέθηκαν κατά 0,4 της εκατοστιαίας μονάδας.

 

Πηγή: ot.gr