ΗΠΑ: Επιβράδυνε στο 6% ο πληθωρισμός αλλά με αμείωτες τις υποκείμενες πιέσεις

14 Μαρτίου 2023, 16:09 | Διεθνείς Δείκτες

Υποχώρηση του πληθωρισμού σχεδόν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, αλλά με τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις να διατηρούνται αμείωτες.

Συγκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο 6% ετησίως από το 6,4% του Ιανουαρίου, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε με ρυθμό 0,4% επιβραδύνοντας επίσης από το 0,5% που είχε προηγηθεί, ακριβώς όπως προέβλεπαν οι εκτιμήσεις και για τα δύο.

Την ίδια ώρα όμως, ο λεγόμενος δομικός ή υποκείμενος πληθωρισμός, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και ενέργειας, έδειξε ότι η τάση των τιμών παραμένει σταθερά ανοδική.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε ελαφρώς στο 5,5% ετησίως από το 5,6% του Ιανουαρίου, επίσης όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές, αλλά επιταχύνθηκε σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής με ρυθμό 0,5% έναντι του 0,4% που είχε προηγηθεί και που προέβλεπε ότι θα επαναληφθεί η αγορά.

Έτσι, η νέα μέτρηση δείχνει να μην καθιστά ευκολότερο το έργο της Fed, η οποία έχει βρεθεί μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση ενόψει της συνεδρίασής της την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό γιατί οι τραπεζικοί τριγμοί που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank απαιτούν εξασφάλιση ρευστότητας στο σύστημα, την ώρα που η ομοσπονδιακή τράπεζα είχε σηματοδοτήσει πως χρειάζεται να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επιμονή των υποκείμενων πιέσεων που έδειξε η μέτρηση Φεβρουαρίου πιθανώς δεν αφήνει τα περιθώρια που θα χρειαζόταν η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη προκειμένου να μην πιέσει καθόλου τα επιτόκια της.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, οι traders φαίνεται να "κλειδώνουν" και την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) την επόμενη εβδομάδα, τιμολογώντας πλέον το ενδεχόμενο κατά 75% έναντι ποσοστού 25% να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed.

Με την αύξηση των 50 μονάδων βάσης (0,5%) να έχει φύγει πάντως από το τραπέζι, η αγορά αντιδρά θετικά στα νέα στοιχεία, με τα futures και των τριών δεικτών της Wall Street να κινούνται όλα ανοδικά με σημαντικά κέρδη που ξεπερνούν και το 1%.

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones ενισχύονται κατά 300 μονάδες ή 0,95% ενώ εκείνα των S&P 500 και Nasdaq σημειώνουν άνοδο 1,2% λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

 

Πηγή: capital.gr