ΗΠΑ: Νέα πτώση του πρόδρομου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας

17 Μαρτίου 2023, 17:30 | Διεθνείς Δείκτες

ΗΠΑ: Νέα πτώση του πρόδρομου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας

Υποχώρησε για 11ο διαδοχικό μήνα ο βασικός δείκτης για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σε ένα νέο σημάδι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνει υπό το βάρος των επιθετικών αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (leading economic index) υποχώρησε 0,3% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Conference Board. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ ήταν για πτώση 0,4%.

Ο δείκτης συνδυάζει δέκα διαφορετικές οικονομικές εκθέσεις - μεταξύ των οποίων οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες, οι τιμές των αποθεμάτων και οι μέσες εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας – και έχει σχεδιαστεί να δείχνει αν η οικονομία βελτιώνεται ή επιδεινώνεται.

"Ο δείκτης συνεχίζει να δείχνει ύφεση για την αμερικανική οικονομία" σχολίασε η Justyna Zabinska-La Monica, στέλεχος του Conference Board. "Η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ δεν αντανακλάται στα στοιχεία, αλλά αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο αν επιμείνει", πρόσθεσε.

 

Πηγή: capital.gr