ΗΠΑ: Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο

29 Μαρτίου 2023, 10:27 | Διεθνείς Δείκτες

ΗΠΑ: Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο, καθώς οι Αμερικανοί παρουσιάζονται πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές για τις επιχειρηματικές συνθήκες και την αγορά εργασίας.

Ο δείκτης του Conference Board αυξήθηκε στο 104,2 από 103,4 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη. Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους έκανε λόγο για πτώση του δείκτη στο 101.

"Καθοδηγούμενη από την άνοδο των προσδοκιών, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώθηκε κάπως τον Μάρτιο, αλλά παραμένει κάτω από το μέσο επίπεδο που παρατηρήθηκε το 2022", δήλωσε ο Ataman Ozyildirim, ανώτερος διευθυντής οικονομικών στο Conference Board. "Το κέρδος αντικατοπτρίζει μια βελτιωμένη προοπτική για τους καταναλωτές ηλικίας κάτω των 55 ετών και για τα νοικοκυριά που κερδίζουν 50.000 δολάρια και άνω".

Τα στοιχεία - τα οποία κατέγραψαν απαντήσεις έως τις 20 Μαρτίου, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank - υποδηλώνουν ότι η τελευταία οικονομική αναταραχή έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ενώ οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και την ύφεση παραμένουν στο μυαλό πολλών Αμερικανών, η ισχυρή αγορά εργασίας και η χαμηλή ανεργία συνεχίζουν να ενισχύουν το κλίμα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που είπαν ότι οι θέσεις εργασίας είναι "άφθονες" μειώθηκε στο 49,1%, η πρώτη μείωση εδώ και πέντε μήνες, αλλά εξακολουθεί να είναι ιστορικά αυξημένη. Ο αριθμός που είπαν ότι τους είναι δύσκολο να βρουν θέση εργασίας είναι περίπου ο ίδιος με τον προηγούμενο μήνα.

Η διαφορά μεταξύ των δύο - μια μέτρηση που παρακολουθούν στενά οι οικονομολόγοι για να μετρήσουν τη στενότητα της αγοράς εργασίας - μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

 

Πηγή: capital.gr