UBS: Πόσο κοντά είμαστε σε συστημική κρίση – Οι 4 εντολές για τους επενδυτές

29 Μαρτίου 2023, 10:39 | Διεθνείς Αγορές

UBS: Πόσο κοντά είμαστε σε συστημική κρίση – Οι 4 εντολές για τους επενδυτές

Στην πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανασκόπησή της η UBS, σημειώνοντας πως έχει φέρει στο μυαλό την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρά τα πρωτοσέλιδα, ο S&P 500 είναι πιο κοντά στο υψηλό έξι μηνών, παρά το αντίθετο.

Σύμφωνα με το σημείωμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ενεργήσει γρήγορα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα, και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «πιστεύουμε ότι η αναταραχή είναι απίθανο να μετατραπεί σε συστημική κρίση».

«Αλλά η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη, η αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν περισσότερο για να βεβαιωθούν ότι έχουν πίστη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ως εκ τούτου να παραμείνει σταθερό. Οι οικονομικές συνθήκες είναι επίσης πιθανό να γίνουν πιο αυστηρές,

γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μιας σκληρής προσγείωσης για την οικονομία, έστω και αν οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων», υπογραμμίζει η UBS.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους επενδυτές;

Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, «το πιο σημαντικό είναι οι επενδυτές που είναι ήδη καλά διαφοροποιημένοι να απέχουν από τη λήψη βιαστικών αποφάσεων και θα πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η μεγαλύτερη απειλή για τον πραγματικό πλούτο δεν είναι η βραχυπρόθεσμη αστάθεια».

Οι τρόποι με τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να τοποθετηθούν

- «Πρώτον, διαχειριστείτε τη ρευστότητα καθώς τα επιτόκια κορυφώνονται. Πολλοί επενδυτές έχουν κρατήσει περισσότερα μετρητά από το συνηθισμένο εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων. Αλλά αυτό μπορεί να έφτασε στο πικ. Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να μείνουν σε επαρκώς διαφοροποιημένες επενδύσεις και να ενεργούν σύντομα για να κλειδώσουν τις τρέχουσες αποδόσεις».

- «Δεύτερον, αγοράστε ποιοτικά ομόλογα. Βλέπουμε μια ελκυστική ευκαιρία να έχει καθοριστεί από τις αξιοπρεπείς αποδόσεις και τη δυνατότητα για κέρδη στην περίπτωση βαθύτερης οικονομικής επιβράδυνσης. Αυτόν τον μήνα, προτιμούμε περισσότερο ομόλογα σε σχέση με τις μετοχές».

- «Τρίτον, διαφοροποίηση πέρα από τις ΗΠΑ . Ενώ οι μετοχές θα έπρεπε παραμένουν βασικό συστατικό των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, αναμένουμε τις παγκόσμιες μετοχές να παρέχουν περιορισμένες αποδόσεις και να παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα για το υπόλοιπο έτος.. Σε παγκόσμιο επίπεδο, προτιμούμε τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, βιομηχανίες,

και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας».

- «Τέταρτον, βλέπουμε την αδυναμία του δολαρίου. Μεταφέραμε το δολάριο ΗΠΑ στοην κατηγορία του ελάχιστου προνομιούχου. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed σημαίνουν ότι αναμένουμε το νόμισμα των ΗΠΑ να αποδυναμωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, προτιμούμε το δολάριο Αυστραλίας, καθώς και το ελβετικό φράγκο, το ευρώ, η βρετανική λίρα, το γιεν Ιαπωνίας και τον χρυσό».

 

Πηγή: ot.gr