ΗΠΑ: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο, καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

31 Μαρτίου 2023, 16:54 | Διεθνείς Δείκτες

Επιβράδυνε περαιτέρω το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει την Federal Reserve σε ηπιότερη στάση τους επόμενους μήνες στη σύσφιξη της πολιτικής της, μετά και τις πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις που πυροδότησαν παγκόσμια ανησυχία για την ευστάθεια του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις τιμές προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό –  επιβράδυνε στο 5% το Φεβρουάριο από 5,3% τον Ιανουάριο, υποχωρώντας σε χαμηλό άνω των 18 μηνών.

Η ετήσια άνοδος στον δομικό δείκτης που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, επιβράδυνε στο 4,6% από 4,7% το Φεβρουαρίου.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% το Φεβρουάριο, μετά την άνοδο του Ιανουαρίου κατά 0,6%.

Μηνιαία αύξηση 0,3% σημείωσε και ο δομικός δείκτης μετά από άνοδο 0,5% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν ο δείκτης να εμφανίσει μεγαλύτερη άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Παράλληλα, τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν άλμα 2,0% στις δαπάνες αντί για 1,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για άνοδο 0,3%.

Η Fed αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της πολιτικής της. Η Fed έχει πραγματοποιήσει μία από τις επιθετικότερες εκστρατείες σύσφιξης στην ιστορία της, αυξάνοντας συνολικά τα επιτόκια της κατά 475 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που βρίσκονταν, στο 4,75% με 5,00% σήμερα.

 

Πηγή: capital.gr