Σοκ από τον OPEC+ - Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου, έως 8% έφτασε να ενισχύεται το αργό

03 Απριλίου 2023, 10:10 | Διεθνείς Αγορές

Το πετρέλαιο σημειώνει έντονη άνοδο στο άνοιγμα της εβδομάδας μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του OPEC+ για περικοπές στην παραγωγή αργού που απειλούν να "σφίξουν" την αγορά, προκαλώντας ένα νέο πληθωριστικό τράνταγμα στην παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας νευρικότητα στον Λευκό Οίκο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate εκτινασσόταν νωρίτερα έως και κατά 8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση σε περισσότερο από ένα χρόνο και έφτασε να διαπραγματεύεται στα 79,81 δολάρια το βαρέλι στις 11:20 το πρωί (ώρα Σιγκαπούρης), ενώ στις ευρύτερες αγορές το δολάριο ενισχυόταν μαζί με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν την Κυριακή να κάνουν τις περικοπές από τον επόμενο μήνα οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί με 500.000 βαρέλια. Οι traders περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρούσε την παραγωγή σταθερή. Η κίνηση-σοκ ήρθε εκτός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος του καρτέλ για την ανασκόπηση της αγοράς και της προσφοράς εκ μέρους των μελών του.

Στις 8.48 το πρωί ώρα Ελλάδος, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου σημείωνε άνοδο 4,54%, στα 83,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου σημείωνε άνοδο 4,47%, στα 79,12 δολ. το βαρέλι.

Ο αντίκτυπος της απόφασης έγινε γρήγορα αισθητός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις τιμών για φέτος και το επόμενο έτος, οι βασικές τιμές με βάση τα χρονοδιαγράμματα αυξήθηκαν υψηλότερα ως ένδειξη προσδοκιών για στενότερη προσφορά και μια συνήθως ήρεμη ασιατική συνεδρίαση είδε εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια να αλλάζουν χέρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωναν επίσης άνοδο, υπογραμμίζοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους.

"Αυτό το μέτρο στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι πρόκειται να στηρίξουν τις τιμές", δήλωσε στο Bloomberg TV ο Daniel Hynes, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα το αργό πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια και πάλι "έχει σίγουρα αυξηθεί".

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η απόφαση του OPEC+ είναι λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με έμφαση στις τιμές της βενζίνης. Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δώσει εντολή για μια άνευ προηγουμένου αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εν όψει της αιφνιδιαστικής παρέμβασης του OPEC+, το αργό πετρέλαιο περιόρισε τη χειρότερη πτώση πρώτου τριμήνου έτους από το 2020, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και οι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ συνδυάστηκαν και έπληξαν τις τιμές. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές της αγοράς έχουν δηλώσει ότι αναμένουν μια αναζωπύρωση στο δεύτερο εξάμηνο, η οποία υποστηρίζεται από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα μετά το τέλος του Covid Zero.

Το καθήκον της Fed

Οι ακριβότερες τιμές του αργού απειλούν να τονώσουν τον ακόμη αυξημένο πληθωρισμό, περιπλέκοντας το έργο που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, να δαμάσουν τις επίμονες πιέσεις τιμών. Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια τον περασμένο μήνα και οι αξιωματούχοι της είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν τον Μάιο για να καθορίσουν εκ νέου τη νομισματική πολιτική.

Τα νέα για τις περικοπές επισκίασαν την ανακούφιση για την αγορά από τη συμφωνία μεταξύ της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω Τουρκίας αυτή την εβδομάδα. Η διακοπή της προμήθειας είχε οδηγήσει τον WTI να σημειώσει ράλι άνω του 9% την περασμένη εβδομάδα.

Η κίνηση του OPEC+ "έχει τη δυνατότητα να ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα προσφοράς το δεύτερο τρίμηνο, έναντι των προηγούμενων προσδοκιών για πλεόνασμα", δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές μπορεί να περιορίσουν μέρος της ζήτησης, καθώς και να επιδεινώσουν τον επίμονο πληθωρισμό που προσπαθούν να καταπολεμήσουν οι κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης, πρόσθεσε.

 

Πηγή: capital.gr