Τουρκία: Στο 50,5% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

03 Απριλίου 2023, 12:15 | Διεθνείς Δείκτες

Τουρκία: Στο 50,5% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε περισσότερο απ' όσο προβλεπόταν στις εκτιμήσεις τον Μάρτιο, παραμένοντας πάντως σε υψηλότατα επίπεδα.

Πιο ειδικά, οι τιμές καταναλωτή εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 50,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της TurkStat, έναντι διάμεσης εκτίμησης 51,3% σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ήδη από τον Νοέμβριο, ωστόσο παραμένει εμφατικά υψηλότερος από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας, που κινείται στο 5%.

Οι νομισματικές πιέσεις, αλλά και προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να δώσει ώθηση στην οικονομία λίγο πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι πιθανό να εμποδίσουν την περαιτέρω πτώση του τιμάριθμου.

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι έντονα μεταβλητές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε στο 47,4% σε ετήσδια βάση, έναντι 50.6% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώθυηκε στο 67,9%, έναντι 69,3% τον Φεβρουάριο.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση δημοσιονομικών δαπανών, τόσο εν όψει εκλογών, όσο και λόγω του καταστροφικού σεισμού του Φεβρουαρίου στη νότια - νοτιοανατολική Τουρκία σηματοδοτούν πάντως ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά διψήφια επίπεδα.

 

Πηγή: capital.gr