Χρυσός: Σε τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών

03 Απριλίου 2023, 12:18 | Διεθνείς Αγορές

Χρυσός: Σε τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών

Το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών οδεύουν να κλείσουν οι τιμές του χρυσού, καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις  ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων προσελκύοντας τους επενδυτές στο πολυτιμο μέταλλο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια, αφού η ξαφνική κατάρρευση δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζων ενίσχυσε την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να παύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Μετά τη λήψη μέτρων ο χρυσός υποχώρησε αν και από την αρχή του χρόνου καταγράφει κέρδη της τάξης του 7,8%.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 0,6% στα 1.968,25 δολάρια η ουγγιά, αφού οι τιμές κινήθηκαν έως και 0,4% υψηλότερα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν συγκρατημένα τον Φεβρουάριο. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 0,6% στα 1.986,2 δολάρια.

«Ο χρυσός σημείωσε άλμα γρήγορα αλλά μετριοπαθώς μετά τη φιλική προς την αγορά έκθεση PCE (προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες)», εξηγεί στο Reuters ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Οι ταύροι θέλουν ένα πολύ ισχυρό κλείσιμο, ιδανικά πάνω από τα 2.000 δολάρια, για το τέλος του τριμήνου ως εφαλτήριο για να αμφισβητήσουν το ιστορικό ρεκόρ των 2.070 δολαρίων, αλλά το κίτρινο μέταλλο φαίνεται λίγο κουρασμένο.

Ο δείκτης του δολαρίου, αν και υποχωρεί σε επίπεδο τριμήνου, ενισχύθηκε την Παρασκευή επιβαρύνοντας τη ζήτηση για τον χρυσό, καθώς το πολύτιμο μέταλλο γίνεται πιο ακριβό στους κατόχους ξένων νομισμάτων.

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έκλεισαν ανοδικά μετά τα αμερικανικά στοιχεία, με την ελπίδα ότι η Fed θα είναι λιγότερο επιθετική στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί όταν οι επενδυτές έχουν όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

«Η μίνι τραπεζική κρίση οδήγησε σε σημαντικη πτώση τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και τις προσδοκίες για τα επιτόκια να περιορίζονται σημαντικά, γεγονός που ώθησε τον χρυσό υψηλότερα», σημειώνει ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA.

 

Πηγή: ot.gr