Citi: Αναβαθμίζει τις μετοχές των ΗΠΑ – Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές

03 Απριλίου 2023, 16:56 | Διεθνείς Αγορές

Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα υπενθύμισε και υπογράμμισε τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης, σημειώνει η Citigroup. Όπως εκτιμά, το επόμενο διάστημα η προσοχή των επενδυτών θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο από τους κινδύνους των υψηλότερων επιτοκίων στους κινδύνους ύφεσης. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει καταλυτική αλλαγή στις θέσεις τους στις αγορές, με τους αμυντικούς τομείς και τους τομείς ή τις αγορές υψηλής ποιότητας, να συνεχίζουν να έχουν καλύτερη απόδοση. Έτσι, η Citi προχωρά στην αναβάθμιση των μετοχών των ΗΠΑ σε overweight μαζί με τον παγκόσμιο κλάδο της τεχνολογίας, και στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών, όπως και του κλάδου των τραπεζών διεθνώς, σε ουδέτερη στάση, δεδομένης της κυκλικής φύσης τους.

‘Όπως επισημαίνει η Citi, έπειτα από τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς, οι επενδυτές θα αναρωτιούνται τι μπορεί να «σκάσει» στη συνέχεια — και πιστεύει έτσι ότι η προσοχή θα αρχίσει να μετατοπίζεται μακριά από τους κινδύνους των υψηλότερων επιτοκίων και προς τους κινδύνους του χαμηλότερου ΑΕΠ και επιδείνωσης των θεμελιωδών μεγεθών. Η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξη των τραπεζών για ανάληψη ρίσκου και να μειώσει τη ροή πιστώσεων. Ακόμη και πριν από την πρόσφατη αναταραχή, οι όροι δανεισμού ήταν ήδη αυστηρότεροι. Πιθανότατα θα «σφίξουν» περαιτέρω στο μέλλον.

Πιθανές πιέσεις στην αύξηση του ΑΕΠ (μέσω αυστηρότερων πιστώσεων και ασθενέστερου κλίματος) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων (EPS), όπως τονίζει η Citi. Έτσι, προβλέπει παγκόσμια συρρίκνωση των EPS κατά 5% το 2023 και σταθερά έως ελαφρώς υψηλότερα EPS το 2024.

Διατηρεί πάντως την άποψή της ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα κινηθούν σε περιορισμένο εύρος φέτος (ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World θα κινηθεί στις 680-780 μονάδες από περίπου 760 μονάδες σήμερα), οδηγώντας την παγκόσμια στρατηγική μετοχών να τείνει στην έκθεση σε αμυντικούς κλάδους, μετοχές και αγορές και ποιοτικής ανάπτυξης.

Η αστάθεια των αγορών, όπως εκτιμά, πιθανότατα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την αναμενόμενη ύφεση των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η Citi συστήνει αγοραστικές κινήσεις στην βουτιά των αγορών, αλλά δεν θα κυνηγούσαμε τα όποια ράλι προκύψουν.

Ειδικά σε ότι αφορά τις ΗΠΑ όπου πλέον είναι overweight, η Citi τονίζει πως το βασικό της σενάριο είναι η ύφεση. Αυτό αντανακλάται σε έναν στόχο στα μέσα του έτους των 3.700 με 4.000 μονάδων για τον S&P 500 στο τέλος του 2023. Το τρέχον τραπεζικό ζήτημα είναι πιθανό να εκδηλωθεί με περαιτέρω σύσφιξη των πιστώσεων και προστίθεται στις ήδη αυξημένες ανησυχίες για τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Εκτιμά ότι οι ανησυχίες για την ύφεση και η επιθετικότητα της Fed θα κορυφωθούν το α’ εξάμηνο, με τις αγορές να αναμένουν ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2023.

Για την Ευρώπη αναφέρει ότι προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1% φέτος αλλά και το 2024, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Αναμένει την τελευταία αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2023 με τελικό επιτόκιο 4%, αλλά δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων πριν το 2024.

Ο δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται επί του παρόντος με P/E 12μηνου στο 13x και ο στόχος της Citi για το επίπεδο του δείκτη στο τέλος του 2023 είναι οι 445 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το P/E θα παραμείνει γύρω στο τρέχον επίπεδο (κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 14x). Η υποβάθμιση σε neutral αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη τείνει να είναι πιο κυκλική από ό,τι οι ΗΠΑ

Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους επενδυτές στην Ευρώπη είναι ωστόσο οι κίνδυνοι για το ΑΕΠ από τη νομισματική πολιτική,, το ύψος των τελικών επιτοκίων της ΕΚΤ και η ύφεση της κερδοφορίας των εισηγμένων.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες αγορές και τις συστάσεις της Citi, είναι overweight στο Ηνωμένο Βασίλειο, neutral στις Αναδυόμενες Αγορές και underweight σε Αυστραλία και Ιαπωνία.

 

Εριέττα Βαλτινού

Πηγή: powergame.gr