Πετρέλαιο: Συνεχίζονται οι αυξήσεις τιμών – Προβληματισμός για τις επιπτώσεις σε πληθωρισμό και επιτόκια

04 Απριλίου 2023, 10:32 | Διεθνείς Αγορές

Συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αν και με χαμηλότερες ταχύτητες, μετά το ράλι ανόδου που πυροδότησε η απόφαση οκτώ χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής της προεδρεύουσα Σαουδική Αραβία να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου, κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Έτσι, μετά το +6,3% στο οποίο έκλεισε το Brent τη Δευτέρα (έχοντας νωρίτερα ανέβει μέχρι 8%) στα 84,93 δολάρια το βαρέλι και στο ίδιο ποσοστό αυξημένο το αμερικανικό αργό ήτοι στα 80,42 δολάρια, σήμερα στις ασιατικές αγορές οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωναν νέα αύξηση κατά 0,5%, καθώς οι αγορές έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις τάσεις της ζήτησης και στον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών στην παγκόσμια οικονομία.

Η εθελοντική περαιτέρω μείωση της παραγωγής ανεβάζει τον συνολικό όγκο των περικοπών από τον ΟΠΕΚ+ στα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αθροιστικά με την προηγούμενη μείωση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και τα 500.000 βαρέλια την ημέρα που αφαίρεσε από την παγκόσμια προσφορά η Ρωσία. Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, αντιστοιχεί σε 3,7% της παγκόσμιας παραγωγής.

Επιπτώσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί για την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δηλαδή αυξάνονται οι μετακινήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το πώς η άνοδος των τιμών των καυσίμων θα επηρεάσει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική στη μάχη απέναντι στον πληθωρισμό. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δίνουν προβάδισμα στο ενδεχόμενο να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις παρατείνοντας τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η νέα μείωση της παραγωγής από χώρες μέλη του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έκαναν τους περισσότερους αναλυτές να τροποποιήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την τιμή του Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους. Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στα 100 δολάρια για το 2024.

 

Πηγή: ot.gr