Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την τιμή του πετρελαίου

05 Απριλίου 2023, 11:07 | Διεθνείς Αγορές

Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την τιμή του πετρελαίου

Ανατροπές στην αγορά πετρελαίου προκάλεσε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με την οποία ορισμένα από τα βασικά του μέλη θα μειώσουν την εξόρυξη του «μαύρου χρυσού». Η τιμή του Brent ενισχύθηκε στις αρχές της εβδομάδας κατά 6,4% και πλέον ξεπερνά τα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού τύπου West Texas ακολούθησε ίδια πορεία και βρίσκεται πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Το σκηνικό στην αγορά ενέργειας και εμπορευμάτων αλλάζει μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+ και οι αναλυτές προσαρμόζουν αναλόγως τις προβλέψεις τους.

Η κεντρική εκτίμηση, στην οποία δείχνουν να συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι ότι η μείωση της παραγωγής θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου στο υπόλοιπο του έτους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που προχωρούν σε υποβάθμιση των προβλέψεων, ερμηνεύοντας διαφορετικά την κίνηση του ΟΠΕΚ+.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή που φτάνουν στα 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Από αυτά, η μείωση κατά 500 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα είναι περικοπές που έχει ήδη εφαρμόσει η Ρωσία και ενώ ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, θα παραταθούν τελικά έως το τέλος του έτους. Έτσι, η μείωση κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια αντιστοιχεί στις υπόλοιπες χώρες. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες παράγουν ήδη με ρυθμό κοντά στους υφιστάμενους στόχους παραγωγής, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πραγματική μείωση της παραγωγής θα είναι τελικά πολύ κοντά στα επίπεδα που ανακοινώθηκαν.

Οι Morgan Stanley και Citigroup είναι οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι που δεν βλέπουν την απόφαση του ΟΠΕΚ ως παράγοντα ώθησης των τιμών. Υποστηρίζουν ότι είναι μία έμμεση παραδοχή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ότι η ζήτηση δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά τους τελευταίους μήνες.

Η Morgan Stanley υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το Brent στα 85 δολάρια το βαρέλι, από 90 δολάρια προηγουμένως για το δεύτερο τρίμηνο, στα 90 δολάρια, από 95 δολάρια, για το τρίτο τρίμηνο και στα 87,5 δολάρια, από 95 δολάρια, για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Επίσης, υποβαθμίζει την πρόβλεψη για τη μέση τιμή του Brent το 2024, στα 85 δολάρια, από 95 δολάρια προηγουμένως.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Citigroup, η οποία δεν βλέπει την τιμή του πετρελαίου να φτάνει σύντομα στα 100 δολάρια το βαρέλι, μια εκτίμηση στην οποία συμφωνούσαν οι περισσότεροι αναλυτές πριν από την ανακοίνωση των περικοπών από τον ΟΠΕΚ. «Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα πλησιάσουν καν τα 100 δολάρια το βαρέλι, παρά τις περικοπές στην εξόρυξη που ανακοίνωσαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+, γιατί η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα για τη ζήτηση από την Κίνα θα διατηρήσουν σε ισορροπία την αγορά, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup για τα εμπορεύματα, Εντ Μορς.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι αναλυτές της Goldman Sachs, της ING και της Capital Economics. Η Goldman Sachs προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεων μετά την αναπάντεχη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ. Η νέα τιμή-στόχος για το Brent τον Δεκέμβριο του 2023 ορίζεται στα 95 δολάρια το βαρέλι, από 90 δολάρια προηγουμένως. Για τον Δεκέμβριο του 2024, η τιμή-στόχος για το Brent αυξάνεται κατά 3 δολάρια, στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Capital Economics, η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 90 δολάρια στο τέλος του 2023, από 85 δολάρια που έκανε λόγο η προηγούμενη πρόβλεψη. Ωστόσο, η εταιρεία μελετών επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και περίοδος εξασθένησης των τιμών, λόγω του γεγονότος ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα βρεθούν σε ύφεση κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Η ING τονίζει ότι ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ανέμενε ότι οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2023 θα ήταν τέτοιες που θα ευνοούσαν υψηλότερες τιμές. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ολλανδική τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

Μάξιμος Κωνσταντίνου

Πηγή: powergame.gr