ΗΠΑ: Αποκλίνουσες πορείες στις εκθέσεις για τους PMI των υπηρεσιών

06 Απριλίου 2023, 10:06 | Διεθνείς Δείκτες

Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών παρέμεινε σε τροχιά επέκτασης τον Μάρτιο, ωστόσο οι δύο εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητα για τον κλάδο κινήθηκαν σε αποκλίνουσες πορείες, με τη μία να δείχνει ενίσχυση της δραστηριότητας από το Φεβρουάριο και η άλλη επιβράδυνση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 52,6 μονάδες τον Μάρτιο από 50,6 μονάδες το Φεβρουάριο. Αυτό σηματοδοτεί την ταχύτερη ανάπτυξη από τον Ιούνιο του 2022.

Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει υπηρεσίες και μεταποίηση επίσης βελτιώθηκε, στις 52,3 μονάδες τον Μάρτιο από 50,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι πιέσεις στον κλάδο της μεταποίησης αμβλύνθηκαν τον προηγούμενο μήνα, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να ενισχύεται στις 49,2 μονάδες από 47,3 μονάδες το Φεβρουάριο, πλησιάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Από την πλευρά του το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μη-μεταποιητικος δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,2 μονάδες τον Μάρτιο από 55,1 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν ο δεικτης να υποχωρήσει λιγότερο στις 54,5 μοναδες.

Το ISM ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, διολισθαίνοντας στις 46,3 μονάδες από 47,7 το Φεβρουάριο.

 

Πηγή: capital.gr