Capital Economics: Το ράλι των αγορών τελειώνει – Έρχεται ύφεση

06 Απριλίου 2023, 10:10 | Διεθνείς Αγορές

Το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι που έφερε τον S&P 500 πάνω από τα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics, καθώς διαπιστώνουν ότι οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία. Τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και πολλές ακόμα ανεπτυγμένες οικονομίες θα βυθιστούν σύντομα σε ύφεση, εκτιμά ο οίκος.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή της Capital Economics έρχεται να προστεθεί στην προειδοποίηση της JP Morgan για πτώση στις αγορές. Ο στρατηγικός αναλυτής του οίκου,  Marko Kolanovic, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις εισροές των τελευταίων εβδομάδων στα χρηματιστήρια και θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στις αγορές είναι «η ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

Από την πλευρά του, ο Oliver Allen της Capital Economics αποδίδει την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο S&P 500 τον τελευταίο μήνα στην ώθηση που δίνει στις αποτιμήσεις η εκτίμηση ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης της Fed θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα.

Καθώς ο δείκτης έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τον τραπεζικό πανικό του προηγούμενου διαστήματος, η Capital Economics αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην εκτίμηση ότι το όποιο πλήγμα στην οικονομία αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από την πρόβλεψη για πιο πρόωρο τέλος των αυξήσεων επιτοκίων της Fed.

Και ενώ οι τελευταίες κινήσεις στις αμερικανικές μετοχές συνοδεύονται από αντίστοιχες εξελίξεις και στην αγορά ομολόγων, ο οίκος δεν πιστεύει ότι η τάση αυτή είναι βιώσιμη. «Παρότι συμφωνούμε με τους επενδυτές ότι η Fed κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρώσει συντομότερα τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης, πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό, το ράλι των ομολόγων έχει τελειώσει», σημειώνουν οι αναλυτές.

Από την άλλη, εκτιμούν ότι οι εντάσεις στον τραπεζικό κλάδο θα οδηγήσουν σε περαιτέρω σύσφιγξη των όρων δανεισμού, κάτι που ενισχύει την άποψή τους ότι οι ΗΠΑ και πολλές ακόμα ανεπτυγμένες οικονομίες θα πέσουν σύντομα σε ύφεση.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να φέρουν τις αμερικανικές μετοχές υπό πίεση», καταλήγει η Capital Economics, εκτιμώντας ότι οι αμυντικοί κλάδοι θα εμφανίσουν καλύτερες αντοχές.

 

Κορίνα Σαμάρκου

Πηγή: moneyreview.gr