BBG: Η αγορά των ομολόγων μεγαλοποιεί το ενδεχόμενο μιας βαθιάς ύφεσης

10 Απριλίου 2023, 11:24 | Διεθνείς Αγορές

Εν μέσω της... χαλάρωσης που υπάρχει στην αγορά των ΗΠΑ για το Πάσχα των Καθολικών (σήμερα η Wall Street λειτουργεί κανονικά, μετά από την αργία της περασμένης Παρασκευής), συνεχίζονται οι αναλύσεις για τα μηνύματα που στέλνουν οι κινήσεις των αμερικανικών ομολόγων σχετικά με τη σταθερότητα της οικονομίας και το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κινήσεις των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν μεικτά σήμερα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, δεδομένης της σημασίας που έχουν οι αποδόσεις για την πορεία του πληθωρισμού και -κυρίως- τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για την επιτοκιακή της πολιτικής.

Σημειώνεται πως η συζήτηση για την πορεία των ομολόγων και το κατά πόσο αυτή προμηνύει ή όχι αρνητικά σημάδια για την πορεία της οικονομίας έχει ενταθεί μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο, που έφερε μεγάλη ανησυχία για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια ανησυχία για τις κινήσεις στα ομόλογα είναι το να μην έχουν τίποτα να κάνουν με την οικονομία και να αφορούν απλά τοποθετήσεις για το καλύτερο «πλασάρισμα» των επενδυτών, που θα μπορούσε να σημάνει πως η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι απλά false alarm.

Ο Μπομπ Έλιοτ, επικεφαλής επενδύσεων στην Unlimited Funds, ανέφερε «κάθε μέρα που δεν υπάρχει τραπεζική κρίση είναι μια ακόμα μέρα που οι τιμές δεν βγάζουν νόημα, με αυτό να αναμένεται να συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα».

Η αντίδραση της Wall Street στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank φάνηκε πως ήταν σχετικά ψύχραιμη, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να απορροφά με σχετική ευκολία του κραδασμούς του Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, οι ημερήσιες διακυμάνσεις στην απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ για τον Μάρτιο έφτασαν στο μεγαλύτερο επίπεδο τους για τα τελευταία 40 χρόνια. Ο δείκτης MOVE της ICE BofA, για τις αναμενόμενες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων σε μηνιαίο επίπεδο, έφτασε στα μέσα Μαρτίου στο υψηλότερο επίπεδο του από το 2008, όταν κατάρρευσε η Lehman Brothers, δείχνοντας το μεγαλύτερο «κενό» μεταξύ των αμερικανικών μετοχών και των ομολόγων για τα τελευταία 15 χρόνια. Ακόμα και εάν η απόδοση του δείκτη υποχώρησε προς το τέλος του περασμένου μήνα, παραμένει υπερδιπλάσια από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Σε κανονικές συνθήκες, τέτοια μεταβλητότητα θα ήταν ένα από τα ισχυρότερα σημάδια για το ότι οι αγορές αναμένουν μια ύφεση. Αυτή τη στιγμή, η εν λόγω ερμηνεία είναι λιγότερο εμφανής, ανέφερε ο Τζορτζ Πίκερς, της Bespoke Investment.

«Η αγορά των ομολόγων δεν κινείται κάθε στιγμή σε mode φόβου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι αποδόσεις αποτελούν κάποιου είδους προφητικό σημάδι. Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν έχουμε δει σημάδια μετάστασης στις πιστωτικές αγορές ή στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο, πέρα από μερικές περιφερειακές τράπεζες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Ντόμινικ Ντουόρ-Φρεκό, στρατηγική αναλύτρια στην Macro Hive, σημείωσε πως «η αγορά των ομολόγων είναι έξαλλη κατάσταση. Εγώ είμαι με την πλευρά των μετοχών. Δεν βλέπω μια ύφεση να έρχεται σύντομα».

 

Πηγή: insider.gr