Αεροπορικές εταιρείες: «Αναταράξεις» λόγω ακριβών καυσίμων και προβλέψεων για ύφεση

12 Απριλίου 2023, 11:13 | Διεθνείς Αγορές

Αεροπορικές εταιρείες: «Αναταράξεις» λόγω ακριβών καυσίμων και προβλέψεων για ύφεση

Σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα των αεροπορικών ταξιδιών ποντάρουν οι επενδυτές, παίρνοντας θέση short έναντι των αεροπορικών εταιρειών λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων και των σταθερών προβλέψεων για επερχόμενη ύφεση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της επιβατικής κίνησης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα στοιχήματα κατά της αεροπορικής βιομηχανίας είναι πλέον τα υψηλότερα από τον Μάρτιο του 2020 – όταν οι προοπτικές για τον κλάδο είχαν πέσει εν μέσω της πανδημίας.

«Οι αεροπορικές εταιρείες διαπραγματεύονται με χαμηλό πολλαπλασιαστή, αλλά είναι εξαιρετικά υψηλά μοχλευμένες και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στον ορίζοντα», δήλωσε ο Michael O’Rourke, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της JonesTrading.

Αναταράξεις

Όπως είπε, ενώ ο συνδυασμός της αυξημένης ταξιδιωτικής ζήτησης και του πληθωριστικού περιβάλλοντος έχουν στηρίξει πρόσφατα τις αεροπορικές επιχειρήσεις, υπάρχουν τώρα αυξανόμενοι φόβοι ότι αυτοί οι βασικοί παράγοντες θα αρχίσουν να εξασθενούν.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης έχει κάνει ορισμένους επενδυτές πρόθυμους να στοιχηματίσουν εναντίον του κλάδου πιστεύοντας ότι υπάρχουν πολλαπλές καταστάσεις από τις οποίες οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να χάσουν», δήλωσε ο O’Rourke.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ταξιδιωτική ζήτηση αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, με τα στοιχεία των κρατήσεων να δείχνουν σημάδια εξασθένησης. Επιπλέον, αυξάνεται η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση των Αμερικανών, που πιέζονται από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

Καθώς οι αερομεταφορείς αρχίζουν να ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι επενδυτές θα παρακολουθούν ολοένα και πιο στενά τις προοπτικές για τα καλοκαιρινά ταξίδια.

Επιβράδυνση των κρατήσεων

Ο αναλυτής της BofA Andrew Didora δήλωσε σε σημείωμά του την Τρίτη ότι τα στοιχεία των κρατήσεων έχουν επιβραδυνθεί από τα μέσα Μαρτίου κατά περίπου 400 μονάδες βάσης, προκαλώντας επιφυλακτικότητα σχετικά με τα έσοδα για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου – μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+ νωρίτερα αυτό το μήνα – επιβαρύνει επίσης τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και το επενδυτικό κλίμα, καθώς τα καύσιμα των αεροσκαφών αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους των εταιρειών.

Οι μετοχές των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών ξεκίνησαν το έτος με υψηλούς ρυθμούς εν μέσω ελπίδων για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά το ράλι αυτό γρήγορα εξανεμίστηκε καθώς η τραπεζική κρίση στις αρχές Μαρτίου ενέτεινε τους φόβους για ύφεση. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο δείκτης S&P Supercomposite Airlines Index έχει χάσει 8,8%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 Index έχει κερδίσει 3,6%.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές βλέπουν τις μειωμένες αποτιμήσεις ως ευκαιρία. Τυχόν ισχυρά αποτελέσματα της Delta Airlines (θα ανακοινωθούν τη Μεγάλη Πέμπτη) και μια σημαντική μέτρηση του πληθωρισμού την Τετάρτη θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα γρήγορα.

 

Πηγή: ot.gr