Μικτή εικόνα στη Wall Street

12 Απριλίου 2023, 17:09 | Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό αλλά και για τη νέα περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων που θα ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας.

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάρτιο να δείξουν νέα επιβράδυνση του ετήσιου δείκτη στο 5,2% από 6% το Φεβρουάριο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να συγκεντρώσει ο δομικός δείκτης, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα από την Κίνα έδειξαν πάντως ότι ο πληθωρισμός επιβράδυνε σε χαμηλό 18 μηνών τον Μάρτιο, κάτι που βοήθησε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Η Federal Reserve φαίνεται πάντως να ετοιμάζεται για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τον Μάιο, μετά και τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την πορεία της απασχόλησης.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 157,44 μονάδες ή 0,47% και σκαρφαλώνει στις 33.748,89 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 12,01 μονάδες ή 0,31% στις 4.121,81 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 6,61 μονάδες ή -0,05% στις 12.078,06 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Caterpillar με άλμα 6,38 δολ. ή 2,96% στα 221,91 δολ. και ακολουθούν 3M με κέρδη 1,77% στα 104,58 δολ. και Nike με άνοδο 1,59% στα 123,85 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Microsoft (-1,93%), η Salesforce (-1,10%) και η Cisco Systems (-0,88%).

Την Παρασκευή ξεκινά εξάλλου η περίοδος των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, με τον κλάδο των τραπεζών στην εμπροσθοφυλακή καθώς την αυλαία θα ανοίξουν οι κολοσσοί JP Morgan Chase, Wells Fargo και Citigroup.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα ο πρόεδρος της New York Fed, John Williams εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις αντοχές του κλάδου παρά τις προσφατες αναταράξεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τον κεντρικό τραπεζίτη να σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια για μια πιστωτική κρίση.

"Δεν έχουμε δει ξεκάθαρα σημάδια ακόμα ότι οι πιστωτικές συνθήκες επιδεινώνονται", ανέφερε ο αξιωματούχος μιλώντας σε μαθητές στο New York University. "Υπήρξαν περίοδοι στο παρελθόν που οι τράπεζες περιόρισαν [τον δανεισμό] και αυτό επηρέασε τις δαπάνες και την απασχόληση. Η Fed δεν γνωρίζει αν αυτό θα συμβεί ή πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα στοιχεία", πρόσθεσε.

Την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσαν σήμερα και οι τελευταίες - καθοδικά αναθεωρημένες - προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά 2,8% φέτος και 3% το επόμενο έτος, από την προηγούμενη εκτίμηση του για 2,9% και 3,1% αντίστοιχα. Αυτό συγκρίνεται με επέκταση 3,4% το 2022.

 

Πηγή: capital.gr