Έχασαν πάνω από μισό τρισ. καταθέσεις οι αμερικανικές τράπεζες - Στο επίκεντρο τα αμοιβαία κεφάλαια

13 Απριλίου 2023, 16:09 | Διεθνείς Αγορές

Έχασαν πάνω από μισό τρισ. καταθέσεις οι αμερικανικές τράπεζες - Στο επίκεντρο τα αμοιβαία κεφάλαια

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πρόκειται να αποκαλύψουν πώς τα πήγαν καθώς οι καταθέσεις των πελατών "πολιορκήθηκαν" το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι καταθέσεις στις JPMorgan, Wells Fargo και Bank of America αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 521 δισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η πτώση - η οποία περιλαμβάνει διολίσθηση 61 δισ. δολαρίων μόνο στο πρώτο τρίμηνο - έρχεται καθώς η καθυστερημένη εισροή μετρητών μετά από μια κρίση στις περιφερειακές τράπεζες απέτυχε να αντισταθμίσει τη σταθερή διαρροή πελατών σε προϊόντα που προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.

"Μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες είναι γύρω από τις καταθέσεις, τόσο για το τρίμηνο όσο και για τον Μάρτιο", δήλωσε ο αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo.

Ποιες έχουν πρόβλημα

Η Western Alliance Bancorp έμαθε αυτό το μάθημα με τον δύσκολο τρόπο την περασμένη εβδομάδα, όταν δημοσίευσε επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία που δεν περιείχαν στοιχεία για τα επίπεδα των καταθέσεων.

Οι μέτοχοι προσπάθησαν να μειώσουν τον κίνδυνο στην τράπεζα με έδρα το Φοίνιξ, μέχρι που αργότερα μέσα στην ημέρα δημοσίευσε στοιχεία για τις καταθέσεις που ήταν καλύτερα από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι αναλυτές.

Για τους μικρότερους ανταγωνιστές όπως η Western Alliance, το πρόβλημα είναι διπλό: Οι πελάτες τους θέλουν επίσης περισσότερα για τα χρήματά τους, και η πρόσφατη κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών προκάλεσε νευρικότητα, ωθώντας τους να βγάλουν τα μετρητά τους και να τα μεταφέρουν σε μεγαλύτερες τράπεζες.

Η αναταραχή έχει επίσης επιβαρύνει τις τραπεζικές μετοχές.

Ο δείκτης KBW Bank Index έχει υποχωρήσει κατά 19% φέτος και έχασε 25% μόνο τον Μάρτιο.

Οι περιφερειακές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι της περιόδου, με την First Republic Bank να σημειώνει πτώση 89%.

Οι επερχόμενες γνωστοποιήσεις του πρώτου τριμήνου από τις μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν να εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με το μείγμα καταθέσεων και, εάν οι τράπεζες χάσουν τις προσδοκίες, θα πυροδοτήσουν περισσότερες έρευνες σχετικά με την υγεία και το μέλλον του κλάδου.

Αγώνας για κεφάλαια

Οι τράπεζες άρχισαν να βλέπουν τις καταθέσεις να μειώνονται ήδη από τις αρχές του περασμένου έτους, καθώς τα ιστορικά επίπεδα του πληθωρισμού κατέβαλαν τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών.

Παρόλα αυτά, κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να συγκρατήσουν το κόστος των καταθέσεων, με πολλές τράπεζες να εξακολουθούν να πληρώνουν μόνο μερικές μονάδες βάσης σε τόκους για βασικούς λογαριασμούς τρεχούμενων λογαριασμών.

Αυτό έχει αλλάξει.

Εν μέσω των προειδοποιήσεων για την επιθετική προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια, οι καταναλωτές και οι εταιρείες έχουν συρρεύσει στα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, στέλνοντας το συνολικό ποσό σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια στο ποσό ρεκόρ των 5,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από 4,59 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι τα beta των καταθέσεων, το ποσοστό της μεταβολής των επιτοκίων της αγοράς που οι τράπεζες μεταβιβάζουν στους πελάτες τους, θα βρεθούν στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν μείνει πίσω τα τελευταία τρίμηνα.

"Ήταν ήδη ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον για τη συγκέντρωση καταθέσεων και οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών μπορεί να μετατρέψουν τη μάχη με τα μαχαίρια των καταθέσεων σε μεταφορική μάχη με όπλα", έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Wedbush Securities, David Chiaverini και Brian Violino.

Ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να προσφέρουν μερικές μονάδες βάσης παραπάνω στους αποταμιευτές, τους αποδίδουν επίσης ποσά ρεκόρ καθαρού εισοδήματος από τόκους.

Για τις μεγαλύτερες τράπεζες, αυτό ενισχύει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας που μετρά τη διαφορά μεταξύ αυτού που μια τράπεζα πληρώνει στους καταθέτες και αυτού που εισπράττει από τα δάνεια.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές ανησυχούν ότι καθώς οι τράπεζες αναγκάζονται να ξοδεύουν περισσότερα για τους καταθέτες, θα δουν αυτά τα περιθώρια να συρρικνώνονται.

"Τα κέρδη του Απριλίου θα αφορούν τις προοπτικές, όχι τα αποτελέσματα", ανέφερε η Betsy Graseck, αναλύτρια της Morgan Stanley, στο οποίο μείωσε τις προοπτικές για τα κέρδη των τραπεζών το 2023 και το 2024 "για να αντανακλά την επιτάχυνση των betas καταθέσεων που οδηγούν σε μείωση των NIM".

Διαχείριση παθητικού

Οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων θα γίνουν αισθητές και αλλού στα κέρδη.

Όταν οι τράπεζες έχουν επίπεδα ρεκόρ καταθέσεων, πολλές επέλεξαν να επενδύσουν αυτά τα πλεονάζοντα μετρητά σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία -όπως τα κρατικά ομόλογα και τα ενυπόθηκα χρεόγραφα- για να αποκομίσουν λίγη απόδοση, ενώ περίμεναν να υλοποιηθεί η ζήτηση δανείων.

Καθώς ξεκίνησε η προσπάθεια της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, προκάλεσε πτώση της αξίας αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Τώρα, οι τράπεζες θα ελεγχθούν για αυτές τις προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με το πώς και πού επένδυσαν τα πλεονάζοντα μετρητά τους.

"Πρόκειται για έναν εφιάλτη στην ALM-street - asset liability management", δήλωσε ο Mayo της Wells Fargo.

Για να είμαστε σίγουροι, οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες θα κρατήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι τη λήξη τους, οπότε οι ζημίες δεν θα υλοποιηθούν εκτός αν χρειαστεί να τα πουλήσουν.

Επιπλέον, η κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών προκάλεσε ράλι στα κρατικά ομόλογα, το οποίο θα περιορίσει κάποιες από τις λογιστικές απώλειες.

Αυτό οδηγεί τους αναλυτές και τους επενδυτές να αναζητούν κάποια ενημέρωση σχετικά με το πώς αποδίδουν αυτά τα χαρτοφυλάκια τίτλων και κατά πόσον η πρόσφατη αναταραχή έχει αλλάξει την προσέγγιση των τραπεζών στις επενδύσεις.

"Οι επενδυτές και οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάσουν τη σύνθεση του ισολογισμού μιας τράπεζας και τα διακρατούμενα μέχρι τη λήξη περιουσιακά στοιχεία, στα οποία πολλοί δεν έδιναν μεγάλη προσοχή μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες", δήλωσε σε συνέντευξή του ο John Walsh, επικεφαλής της λειτουργίας τραπεζικών και κεφαλαιαγορών της EY Αμερικής.

Προβλήματα συναλλαγών

Παρά την πρόσφατη αστάθεια, οι τράπεζες εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι τα έσοδα από τις συναλλαγές είναι πιθανό να παρουσιάσουν πτώση για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσε τις αγορές.

Για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street - μια ομάδα που περιλαμβάνει τις JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs και Morgan Stanley - τα συνολικά έσοδα από τις συναλλαγές αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 3,2 δισ. δολάρια ή 10%, στα 29,9 δισ. δολάρια.

Οι εν λόγω εταιρείες δήλωσαν επίσης ότι η πρόσφατη αναταραχή της αγοράς συνέβαλε στην παράταση της επιβράδυνσης των συναλλαγών και των επιχειρήσεων κεφαλαιαγοράς.

Σε όλες τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες, οι εν λόγω αμοιβές αναμένεται να μειωθούν κατά 25% από τα ήδη χαμηλά περσινά επίπεδα.

"Πολλά από αυτά εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί κατά κάποιον τρόπο το γεωπολιτικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον", προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Citigroup Mark Mason.

"Η πορεία της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί πραγματικά από αυτό σε κάποιο βαθμό".

 

Πηγή: bankingnews.gr