Wall Street: Ανακάμπτει μετά τη χθεσινή πτώση

13 Απριλίου 2023, 17:24 | Διεθνείς Αγορές

Θετικά κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, αν και ο Dow Jones δείχνει αδύναμος, καθώς αυξάνονται τα σημάδια που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται σταδιακά, τροφοδοτώντας και τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αμβλύνει την πορεία αύξησης των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,01% στις 33.648 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,30% στις 4.104 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,93% στις 12.038 μονάδες.

Μετά τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5% τον Μάρτιο, ήρθε σήμερα ο δείκτης τιμών παραγωγού του ίδιου μήνα, για να δείξει μείωση 0,5%. Ο PPI είναι ένα μέτρο των τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και συχνά ένας πρόδρομος δείκτης του πληθωρισμού για τους καταναλωτές. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, η βασική μέτρηση των τιμών χονδρικής μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, πολύ καλύτερα από την αύξηση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Την ίδια ώρα, υπάρχει κάποια αισιοδοξία σχετικά με την επερχόμενη περίοδο υποβολής των ανακοινώσεων για τα κέρδη, η οποία ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι μετοχές της Delta Air Lines σημειώνουν άνοδο 2%, αφού η αεροπορική εταιρεία εξέδωσε αισιόδοξες κατευθυντήριες γραμμές για το δεύτερο τρίμηνο, προβλέποντας “ρεκόρ προκρατήσεων για το καλοκαίρι”.

Την ίδια ώρα, στις 239 χιλιάδες έφτασαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ για την προηγούμενη εβδομάδα έναντι των 232.000 των εκτιμήσεων. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα άγγιξαν τις 1,810 εκατ. έναντι 1,814 εκατ. αναμενόμενων. Τα στοιχεία έρχονται την ίδια στιγμή που πολλοί άλλοι δείκτες υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι πολύ υψηλός.

 

Πηγή: ot.gr