Η άνοδος στην τεχνολογία στέλνει τις εκτιμήσεις στα ύψη, αλλά οι επενδυτές αδιαφορούν

24 Απριλίου 2023, 10:18 | Διεθνείς Αγορές

Οι επενδυτές της Wall Street αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια ότι το ράλι στις μετοχές τεχνολογίας μοιάζει υπερβολικό. Η αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα κάνει στροφή από τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης επιτοκίων των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών -που αποτέλεσε σημαντικό αντίβαρο για τον κλάδο πέρυσι- έχει ωθήσει τον δείκτη S&P 500 Information Technology Index σε άνοδο 19% το 2023 σε σύγκριση με κέρδη 7,7% για τον δείκτη S&P 500. Αυτό είναι το ισχυρότερο ξεκίνημα της τεχνολογίας πληροφοριών σε ένα έτος σε σχέση με τον S&P 500 από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ένα μοντέλο αποτίμησης, ωστόσο, δείχνει ότι η ευφορία έχει υπερβεί τα όρια.

Οι μετοχές τεχνολογίας στον S&P 500 διαπραγματεύονται σχεδόν 25 φορές τα μακροπρόθεσμα κέρδη. Για να δικαιολογηθεί ένας τέτοιος συντελεστής, η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 300 μονάδες βάσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Αυτό είναι πάνω από πέντε φορές περισσότερο από ό,τι η αγορά swaps τιμολογεί για μειώσεις επιτοκίων φέτος.

«Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια μεγάλη στροφή στην πολιτική επιτοκίων της Fed, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα για το αν και πότε θα συμβεί αυτό», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου είναι ελκυστικές, αλλά όχι στις τρέχουσες αποτιμήσεις».

Η άνοδος στην τεχνολογία στέλνει τις εκτιμήσεις στα ύψη, αλλά οι επενδυτές αδιαφορούν-1

Οι δυσοίωνες προοπτικές κερδών για τις εταιρείες τεχνολογίας ενισχύουν τον σκεπτικισμό. Οι αναλυτές αναμένουν πτώση 15% στα κέρδη του κλάδου το πρώτο τρίμηνο -την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 11 βιομηχανικών ομάδων του S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

Οι ταύροι της τεχνολογίας έχουν ενθαρρυνθεί από την πιθανότητα ότι η Fed είναι κοντά στον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων της, ωθώντας τις μετοχές τεχνολογίας του S&P 500 στο καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 1998. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κερδών συνέβη τον Μάρτιο, όταν το χάος στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έστειλε τους επενδυτές στον τεχνολογικό κλάδο σε αναζήτηση ασφάλειας.

Πέντε μετοχές που ορίζονται ευρέως ως μετοχές με υψηλές αποδόσεις -Apple Inc., Microsoft Corp., Nvidia Corp., Meta Platforms Inc. και Amazon.com Inc.- ήταν υπεύθυνες για τα δύο τρίτα της προόδου του S&P 500 φέτος. Η Microsoft αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

Οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης, ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι όσο οι επενδυτές μετοχών. Το κόστος των συμβολαίων που προστατεύουν από μια πτώση 10% του Invesco QQQ Trust, του μεγαλύτερου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου που παρακολουθεί τον δείκτη Nasdaq 100, είναι τώρα 1,7 φορές μεγαλύτερο από το κόστος των δικαιωμάτων προαίρεσης που επωφελούνται από ένα ράλι 10%. Αυτό είναι το υψηλότερο σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η άνοδος στην τεχνολογία στέλνει τις εκτιμήσεις στα ύψη, αλλά οι επενδυτές αδιαφορούν-2

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. και της Morgan Stanley συμφωνούν με τους traders δικαιωμάτων προαίρεσης ότι το ράλι της τεχνολογίας δεν φαίνεται βιώσιμο.

Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν κάνει μια άγρια κούρσα από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022 -πέφτοντας για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους και στη συνέχεια ανακάμπτοντας επιθετικά για να ξεκινήσει το τρέχον έτος. Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον περασμένο μήνα, φέρνοντας το σημείο αναφοράς της πολιτικής τους σε ένα εύρος-στόχο από 4,75% έως 5%. Τα swaps που συνδέονται με τη Fed αναμένουν περίπου 57 μονάδες βάσης μειώσεων φέτος, οδηγώντας το επιτόκιο πολιτικής από το αναμενόμενο ανώτατο όριο του 5,12% τον Ιούνιο στο 4,55% τον Δεκέμβριο.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι βέβαια δεν είναι 100% σίγουρο, ιδίως με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Fed. Στρατηγικοί αναλυτές του Wells Fargo Investment Institute και της BNP Paribas SA λένε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα υλοποιηθούν πριν από τις αρχές του 2024.

«Η Fed θέλει πάρα πολύ να αποφύγει να εντείνει το αρχικό ατόπημα να αποκαλέσει τον πληθωρισμό μεταβατικό, κηρύσσοντάς τον, τώρα, πρόωρα, σε πτώση», δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Sameer Samana, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute. «Έτσι, αν μη τι άλλο, μπορεί να παραμείνουν για πολύ καιρό στη επιθετική πολιτική τους, σε αντίθεση με το να στραφούν γρήγορα σε περικοπές. Αυτός είναι ένας υποεκτιμημένος κίνδυνος στις αγορές».

Ωστόσο, η ιστορία λέει ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη περισσότερη ανοδική πορεία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων κύκλων αύξησης των επιτοκίων που ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν μέση ετήσια απόδοση 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Strategas Securities. Μέχρι στιγμής σε αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο δείκτης S&P 500 Information Technology Index έχει αυξηθεί μόλις κατά 1% και έχει υποστεί χτυπήματα από αρκετούς άλλους τομείς.

Η άνοδος στην τεχνολογία στέλνει τις εκτιμήσεις στα ύψη, αλλά οι επενδυτές αδιαφορούν-3

«Οι επενδυτές βλέπουν τώρα ότι οι τρέχουσες αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους μετά από έναν πολύ επιθετικό κύκλο αυξήσεων», δήλωσε ο Todd Sohn, διευθύνων σύμβουλος τεχνικής στρατηγικής της Strategas. «Αυτό βοήθησε να στηριχθεί το ράλι των μετοχών τεχνολογίας φέτος».

 

Πηγή: moneyreview.gr