Ημιαγωγοί: Η ARM κατασκευάζει δικό της μικροτσίπ κορυφαίας τεχνολογίας

24 Απριλίου 2023, 10:55 | Διεθνείς Αγορές

Ημιαγωγοί: Η ARM κατασκευάζει δικό της μικροτσίπ κορυφαίας τεχνολογίας

Η βρετανική εταιρεία σχεδιασμού μικροτσίπ ARM δημιουργεί τον δικό της ημιαγωγό για να επιδείξει τις δυνατότητες των τεχνολογικών προϊόντων της, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει νέους πελάτες και να αυξήσει τα εφόδιά της ενόψει της επερχόμενης αρχικής δημόσιας προσφοράς για την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα των Financial Times, η ARM θα συνεργαστεί με κατασκευαστικούς εταίρους για την ανάπτυξη του νέου ημιαγωγού, ενώ η εταιρεία φέρεται να έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα «τεχνικών λύσεων» που θα ηγηθεί της ανάπτυξης αυτών των πρωτότυπων τσιπ για κινητές συσκευές, φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Το δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες ατόμων που γνωρίζουν τις κινήσεις της εταιρείας, υποστηρίζει επιπλέον ότι οι εργασίες ανάπτυξης του νέου ημιαγωγού ξεκίνησαν το τελευταίο εξάμηνο, ενώ θα είναι «πιο προηγμένο» από ποτέ.

Πάντως, οι Financial Times αναφέρουν ότι στα σχέδια της βρετανικής εταιρείας δεν είναι να πουλήσει ή να χορηγήσει άδεια χρήσης του προϊόντος και απλά εργάζεται μόνο στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου.

Σημειώνεται ότι η ARM αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο πάροχο υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας σε πολλές εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ, ειδικά στον τομέα των κινητών τηλεφώνων και έχει συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστές επεξεργαστών μέσω συμβάσεων.

Καθοδόν για την Wall Street

Η βρετανική εταιρεία εξαγοράστηκε το 2016 από την ιαπωνική SoftBank έναντι του ποσού των 24,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόσφατο δημοσίευμα, πάλι των Financial Times, αναφέρει ότι ο ιαπωνικός κολοσσός ετοιμάζει την είσοδο της βρετανικής εταιρείας στη Wall Street το επόμενο χρονικό διάστημα μέσο αρχικής δημόσιας προσφοράς. Σε εκείνο το δημοσίευμα αναφερόταν ότι μία ρεαλιστική αποτίμηση της αξίας της εταιρείας θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 30 και 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνεργασία ARM-Intel

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο, η αμερικανική Intel ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την ARM για να διασφαλίσει ότι τα τσιπ κινητών τηλεφώνων και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες της βρετανικής εταιρείας θα μπορούν να κατασκευάζονται στα εργοστάσια της Intel.

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές στόχο έχει να φέρει την Intel σε ισότιμη θέση με την ταϊβανέζικη TSMC και την κορεατική Samsung Electronics, τις δύο εταιρείες που κατασκευάζουν επί του παρόντος τα περισσότερα παγκοσμίως τσιπ που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα.

 

Πηγή: ot.gr