Πουλήστε τις ευρωπαϊκές μετοχές, λένε JP Morgan και Bank of America

25 Απριλίου 2023, 10:02 | Διεθνείς Αγορές

Πουλήστε τις ευρωπαϊκές μετοχές, λένε JP Morgan και Bank of America

To  ράλι των  ευρωπαϊκών μετοχών από τα μέσα Μαρτίου, που ανεβάζει τις αποδόσεις του Stoxx Europe 600 από τις αρχές της χρονιάς στο 10%, δεν έχει πείσει τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους. Σε δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg, ο στόχος για τον δείκτη τίθεται στις 450 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι θα σημειώσει πτώση 4% έως τα τέλη του έτους.

Η βασική ανησυχία των αναλυτών είναι οι επιπτώσεων των αυξήσεων των επιτοκίων.  «Η νομισματική πολιτική έχει συσφιχθεί με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την απότομη επιδείνωση των πιστωτικών και νομισματικών συνθηκών», σημειώνει η αναλύτρια της Bank of America, Milla Savova, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε συνθήκες υφεσιακής ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα δικαιολογούσαν μια σημαντική διεύρυνση του risk premium».

Πουλήστε τις ευρωπαϊκές μετοχές, λένε JP Morgan και Bank of America-1

Οι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι οι υποβαθμίσεις στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη θα επιβαρύνουν τα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να κατεβάζουν την τιμή-στόχο τους για τον Stoxx 600, βλέποντάς τον στις 410 μονάδες (από 430 προηγουμένως), στα τέλη του έτους. Πρόκειται για επίπεδα περίπου 13% χαμηλότερα από τα σημερινά. Η BofA βλέπει τον Stoxx 600 να φτάνει στο χαμηλό των 365 μονάδων στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, όπου και εντοπίζει την επόμενη μεγάλη ευκαιρία αγοράς για τους επενδυτές μετοχών.

Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη στην δημοσκόπηση του Bloomberg είναι εκείνη της Deutsche Bank και της ING, οι οποίες βλέπουν τον Stoxx 600 στις 480  μονάδες, δηλαδή μόλις 2,3% υψηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Η TFS Derivatives εξακολουθεί να διατηρεί την πιο απαισιόδοξη άποψη, με τον στόχο  στις 380 μονάδες, δηλαδή 19% χαμηλότερα.

Η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο έχει ξεκινήσει με κάποιες θετικές εκπλήξεις και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλες. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως θετική ένδειξη για τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με την JP Morgan.

Ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την όποια άνοδο των χρηματιστηρίων, λόγω των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, σαν μια ευκαιρία για να προχωρήσουν σε πωλήσεις θέσεων.

 

Πηγή: moneyreview.gr