Wall Street: Big… tech άλμα

28 Απριλίου 2023, 10:34 | Διεθνείς Αγορές

Wall Street: Big… tech άλμα

Ισχυρή ήταν η ανοδική αντίδραση που κατέγραψαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι έλαβαν σημαντική ώθηση από τα αποτελέσματα της Meta, της μητρικής του Facebook, την ώρα που τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας έδειξαν πολλές αναγνώσεις για την επίδραση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,57% στις 33.826 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,96% στις 4.135 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,43% στις 12.142 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα οι μετοχές της Meta, που σημείωσαν άλμα άνω του 14%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε για τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 καθαρά κέρδη ύψους 5,71 δισ. δολαρίων ή 2,20 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι κερδών 2,72 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρότι η κερδοφορία της ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που περίμεναν κέρδη 2,02 δολαρίων ανά μετοχή.

“Η αγορά περίμενε με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα των Big Tech”, υπενθύμισε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. “Σε όλους τους τομείς, δεν απογοήτευσε, και η αγορά το χρειαζόταν αυτό”, πρόσθεσε σχολιάζοντας το σημερινό ράλι ανόδου.

Επίσης, η Eli Lilly σημείωσε άνοδο άνω του 3,7%, αφού αύξησε τις προσδοκίες για τις επιδόσεις της στο σύνολο του έτους. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν μεταξύ 8,65 και 8,85 δολαρίων, αφού νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 8,335 και 8,55 δολαρίων. Η Eli Lilly προσδιόρισε επίσης τα αναμενόμενα έσοδα μεταξύ 31,2 και 31,7 δισ. δολαρίων από το προηγούμενο αναμενόμενο εύρος των 30,3 και 30,8 δισ. δολαρίων.

Πάντως, η Liz Young, επικεφαλής επενδύσεων της SoFi, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του S&P 500 ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών, τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει. “Είδαμε τις προσδοκίες να αναθεωρούνται προς τα κάτω κατά περίπου 15%”, δήλωσε η ίδια. “Έτσι, το γεγονός ότι οι εταιρείες ξεπερνούν αυτές τις μειωμένες προσδοκίες – αν και πιθανώς είναι καλό για το κλίμα αυτή τη στιγμή – ξεπερνάμε στην ουσία αρκετά μη εντυπωσιακά νούμερα”.

Tα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμός επηρεάσαν την οικονομία. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,1%, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ανάπτυξη 2%.

Επίσης ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ένα μέτρο πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 4,2%, πάνω από την εκτίμηση του 3,7%.

Τέλος, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα από 246 χιλιάδες σε 230 χιλιάδες. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις παρέμειναν σχεδόν σταθερές από την προηγούμενη εβδομάδα στα 1,88 εκατομμύρια.

 

Πηγή: ot.gr